Književni kutak

Prijedor: Dodijeljene ovogodišnje književne nagrade Dr. Eso Sadiković

U Pozorištu Prijedor sinoć je održano „Veče sjećanja na doktora Esu Sadikovića“, a dodijeljene su ovogodišnje književne nagrade „Dr. Eso Sadiković“ za dvije najbolje knjige. Prvu nagradu prema ocjeni žirija osvojio Ante Zirdun iz Viteza za knjigu „Il je lud il se pretvara“, dok je dobitnik druge nagrade Arif Talić iz Sanskog Mosta za djelo „Ženidba nestašnog Ragiba“.

Inače, ova književna nagrada je odavno poprimila međunarodni karakter.

– Nagrada još draža zbog poznanstva sa dr. Esom –

Drugonagrađeni Talić je rekao za Anadolu Agency (AA) da je doktora Esu Sadikovića upoznao u nekadašnjem kafiću kina „Radnik“. Inače, pjesnik je po vokaciji, a već je dobijao nagrade. Ova mu je draža zato što je poznavao lično prijedorskog doktora koji je bio logoraš logora „Omarska“ i koji je ubijen i bačen u jamu Hrastova glavica.

„Tada smo se Eso, nekolicina prijatelja i ja zanosili da napravimo jedan satirični magazin i tu smo ideju razrađivali uz lijepo druženje. Iako je već tada bio rat u Hrvatskoj nismo ni pomišljali da može ovdje da se desi. Nažalost, desio se, a doktor Eso je nevina žrtva tog rata“, rekao je Talić.

O nagrađenoj knjizi pod nazivom „ Ženidba nestašnog Ragiba“ je rekao da je on kao pisac na neki način „dijete Branka Ćopića“ i da je humor u njegovim knjigama u stvari Ćopićev humor, a knjiga je ocijenjena kao izuzetno duhovita.

Goran Samardžić književnik i suvlasnik knjižare ”Bajbuk” i predsjednik žirija je rekao da je ove godine na konkurs stiglo manje priča nego inače, ali da su bile fantastične.

„Iskreno bio sam zato da drugonagrađena knjiga dobije prvu nagradu, ali žiri nije bio jednoglasan. U stvari i prva je mogla biti druga i obrnuta, a prvonagrađena priča je više satirična, dok je drugonagrađena urnebesno duhovita. Ovo je prva godina gdje etablirani pisci dobijaju nagrade“, istakao je Samardžić.

– Sagraditi spomenik žrtvama rata u Prijedoru –

Iz objektivnih razloga prvonagrađeni pisac Zirdun nije bio sinoć u Prijedoru.

Publici se obratio i poznati bh. glumac Josip Pejaković koji je promovisao i knjigu Mirsada Čauševića „Smrt u bijeloj kući“, a pričao je i o poznanstvu sa dr. Sadikovićem, sa kojim ga je upoznao njegov dugogodišnji prijatelj, a Esin rođak Vehid Gunić. Pejaković je, takođe, govorio o potrebi izgradnje spomenika za sve nevino ubijene u proteklom ratu na području grada Prijedora. Istakao je da će gostovati na banjalučkom Kastelu, sa novom predstavom, a sav prihod će biti doniran za izgradnju spomenika. Napomenuo je i da će sav prihod od prodaje Čaušićeve knjige u Kanadi, gdje inače Čaušević sada živi, također, biti doniran za izgradnju spomenika.

Dodijeljene su i zahvalnice svima koji su omogućili ove i tokom proteklih godina održavanje ove večeri, a posebno je izražena zahvalnost Gradskoj upravi u Prijedoru i gradonačelniku Milenku Đakoviću, te je istaknuto da je uprava pomogla izgradnju jednog minareta na Gradskoj džamiji sa 5. 000 KM, dok je za klanjanje posljednje kolektivne dženaze u julu izdvojeno 8. 000 KM.

U kulturnom dijelu programa učestvovala je mlada talentovana Kozarčanka Amila Memić, a umjetnica Anita Zečić je u holu pozorišta postavila umjetničku instalaciju „Putujući spomenik Prijedor 92“.

– Peticija za ulicu –

U holu Pozorišta Prijedor prisutni su takođe mogli potpisati peticiju koja će se uputiti Gradskoj upravi da jedna ulica u Prijedoru dobije ime poznatog prijedorskog doktora Ese Sadikovića. Najverovatnije da će se tražiti da sadašnja Skopska ulica dobije ime po njemu, jer je to ulica u kojoj je živio dr. Eso, žrtva proteklog rata, koji je zajedno sa još 123 logoraša odveden na razmjenu, koja nije uspjela, nakon čega su ga sa ostalima srpske paravojne formacije strijeljale i bacile u jamu na Hrastovoj glavici kod Sanskog Mosta.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button