Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Priča iz Prnjavora: Ilahija i kasida nas je ponukala da razmišljamo o Stvoritelju

Priča iz Prnjavora: Ilahija i kasida nas je ponukala da razmišljamo o Stvoritelju

 Bila je to rečenica koja se u srcu probudila, srcu koje je mlado i željno, koje vapi za novim, neotkrivenim. Od te rečenice počela je promjena, napredak ka boljem. U čaršiji u kojoj živimo trebala je promjena, i ponudili smo se da budemo smjeli tragači za njom. U mladoj glavi, u dubokom mislećem putovanju, navirale su mnoge ideje. Jedna ideja je prešla u djelo i započela je promjena. Ramazan je bio, treća trećina, bližio se ispraćaj dragog Gosta i odlučile su tada mlade snage da Bajram bude poseban. Neka se osjeti u ovoj čaršiji bajramska posebnost. Neka melodija i riječ kaside bude visoko uzdignuta, ali i dalje se znalo da se ne ide preko svetog.

Pamtio se ovaj dan i ovaj gest vrijedne omladine, sve bi lijepo i drago ali prođe. Kako ne bi prošlo i iščezlo iz srca, započeo je novi period za ‘mladog insana’. Izabrana skupina koja ponese naziv „Ehli Iman“, nastavila je svoja druženja. Nisu to bila obična druženja, smjelo ću ih nazvati „druženja duša naših“ gdje se osjećala bratska ljubav u ime Gospodara i zrelije razmišljalo o stvarima sa kojima je On zadovoljan.

Pitanja, ideje, priče, razmišljanja, ilahije i kaside su zaokruživale te duge noći. Svaki put se nakon rastanka željno iščekivao ponovni sastanak, iščekivao se pogled u ozarena i sretna lica. Dani su prolazili a radosne čehre su ostale iste i danas. Ono šta su iznjedrila druženja ove skupine iskrenih osoba su sljedeća:

·         islam je uže spasa kojeg se trebamo držati ma gdje bili i u kakvoj situaciji se pronašli,

·         spominjanjem Gospodara svakim danom u srcima našim je smiraj zavladao,

·         lijepu riječ na svakom koraku nagrada kao sjenka prati,

·         shvatili smo da ljubav na Ovom svijetu treba biti sazdana u srcu samo radi Gospodara, Uzvišenog,

·         otkrili smo da se mnogo dobra krije u lijepom nastupu prema drugoj osobi i

·         naučili smo da tražimo nagradu od Plemenitog za dobro učinjeno djelo, jer On jedino nagrađuje.

Danas sa vama dijelimo radost našeg prvog albuma ilahija i kasida koji ponese naziv „Pomen Tvoga Imena“.

Zaista od tanke niti uže postade, od nesigurnosti hrabrost i trud se probudiše i u konačnosti na poklon vam dodijelismo riječi koje će i vaše duše milovati i na Gospodara vas posjećati.

 

Piše: Pandža Kemal

 

Akos.bA

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top