Kulinarstvo

Prezentovan Online tradicionalni kuhar sarajevske čaršije: Slatka i slana jela, pića, aščinice, restorani…

Aplikacija s ikonom Sarajevskog sebilja danas je zvanično predstavljena u sarajevskoj Općini Stari Grad Korisnici mobilnih sistema Androida i iPhonea od danas mogu koristiti novu aplikaciju, prvi “Online tradicionalni kuhar sarajevske čaršije” u kojem će pronaći recepte za slatka i slana jela te pića tradicionalne starogradske sarajevske kuhinje, kao i mapu restorana i aščinica gdje ta jela mogu i okusiti, javlja Anadolu Agency (AA).

Aplikacija s ikonom Sarajevskog sebilja, jednog od simbola glavnog grada BiH, danas je zvanično predstavljena u sarajevskoj Općini Stari Grad.

Riječ je o jedinstvenom projektu kojeg je realizovala Općina Stari Grad putem Sektora za lokalni razvoj koji je pripremio kompletan projekat i ostvario saradnju sa pobratimskom Općinom Mamak iz Republike Turske, koja je investitor.

Na projekat je utrošeno 10.000 konvertibilnih maraka (KM), rekao je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

“Moram reći da smo mi jedni sličnu aplikaciju pokrenuli koja se već prati, kao jedna vrsta turističke ponude, gdje se na sličan način prezentuje historija općine Stari Grad. Imamo aplikaciju i za starogradske ulice i njihove nazive, sve je to sada u paketu sa kuharom”, rekao je Hadžibajrić.

Online kuhar nudi obilje recepata jela sarajevske čaršije, pored ostalih: begove čorbe, tarhana čorbe sa mlijekom, krompiruše, lukmire, sogan dolme, bamje, bosanskog lonca, klepa, sarajevskih ćevapa, kadaifa, tufahija i drugih jela. Kuhar, sa druge strane, mapom lokacija uvodi u restorane, kafiće, slastičarne, aščinice i ćevabdžinice raspoređene duž Baščaršije.

Ova aplikacija, na bosanskom, engleskom i turskom jeziku, ima funkciju jedne vrste vodiča za turiste, a trebala bi i predstaviti značajan način komunikacije s turistima i svim građanima Sarajeva koji žive i rade u inostranstvu, a koji još uvijek pamte okuse tradicionalne sarajevske kuhinje.

Elvir Salčinović, direktor kompanije BetaTel Studio koja je izradila aplikaciju, istakao je da je izuzetno zadovoljan aplikacijom koja će uveliko koristiti turistima.

“Bilo nam je zadovoljstvo kada su Općina i načelnik uspostavili kontakt s nama. Svi koristimo pametne telefone privatno, a u turizmu je to sada nezaobilazna stvar. Mislim da će ovo uveliko pomoći turistima, a aplikacija će moći raditi i u offline modu. Moram reći da je Općina Stari Grad jedna od rijetkih koja prati trendove, koji su aktuelni u svijetu”, naglasio je Salčinović.

Današnjoj promociji online kuhara odazvali su se i vlasnici nekoliko baščaršijskih restorana. Upriličena je i degustacija jela koja se spominju u kuharu.

Soner Sahin, ataše za kulturu i turizam Ureda za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH, govoreći o saradnji starogradske i općine Marmak iz Turske, čestitao je na projektu koji je detaljno obradio tematiku baščaršijske kuhinje.

“Kao neko ko živi i radi na Baščaršiji imao sam priliku okusiti jela koja su navedena u ovom kuharu, mogu reći da je bosanska kuhinja, stvarno bogata kuhinja. Veliki broj turskih turista svraća u naš ured kako bi se informisao, a sada imamo priliku da ih uputimo na ovaj vodič. Oživljavanje tradicionalne kuhinje je stvarno bitan korak za jedan narod”, naglasio je Sahin.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button