Sportske novosti

Predstavljen olimpijski tim BiH za Pyeongchang

 Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine danas je predstavio četvero bh. sportista koji će nastupiti na Zimskim olimpijskim igrama koje će se održati od 9. do 25. februara. BiH će u Pyeongchangu predstavljati Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić (alpsko skijanje), Mladen Plakalović i Tanja Karišik (skijaško trčanje), koji nemaju prevelikih očekivanja, ali se nadaju da će na najvećoj svjetskoj smotri sporta na dostojanstven način predstaviti svoju zemlju, javlja Anadolu Agency (AA).

Sa sportistima će putovati njihovi treneri Tomislav Lopatić i  Dragan Jeftović (biatlon i ski trčanje), te Rejmon Horo i Nedžad Mirojević (alpsko skijanje).

Marijan Kvesić, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, istakao je da su oni pomogli sportistima, koliko je bilo u njihovoj mogućnosti.

“Vjerujemo da će naši sportisti dati sve od sebe da postignu svoje najbolje rezultate u Pyeongchangu. Sigurni smo da će na dostojanstven način predstaviti BiH“, kazao je Kvesić.

Karišik će predstavljati BiH u skijaškom trčanju u disciplini 10 kilometara slobodno, te se nada da će ostvariti najbolji lični rezultat.

“Put do Olimpijskih igara bio je jako težak i iscrpljujući. Imali smo mnogo takmičenja ove i proteklih sezona. Treninzi su bili dugotrajni, svakodnevni i izuzetno naporni, ali uspjeli smo se izboriti i doći do samih igara. Ne bih unaprijed govorila o rezultatima. Tamo dolaze najbolji od najboljih i nikada se ne zna. Ove sezone sam napravila svoj najbolji rezultat i daću sve od sebe da odtrčim najbolje što mogu“, rekla je bh. olimpijka.

Plakalović će u Pyeongchangu, kao i Karišik, nastupiti po treći put na Zimskim olimpijskim igrama.

“Ostvario sam ‘A’ olimpijsku normu prošle sezone. Ove godine sam trenirao na vrhunskom nivou. Na Olimpijadu idem sa dobrim treningom. Nastupiću na 15 kilometara slobodno, disciplini koja mi odgovara i očekujem dobar rezultat“, jasan je bio Plakalović.

Mlada 18-godišnja Muzaferija nastupiće u svim disciplinama alpskog skijanja, a najbolje rezultate očekuje u slalomu i kombinaciji.

“Od Olimpijskih igara očekujem plasman u top 30 u kombinaciji i slalomu, mada ću vidjeti kakva će konkurencija biti. Naravno, biće treme, jer su mi prve Olimpijske igre, ali se nadam da ću ostvariti svoj cilj“, naglasila je Muzaferija.

U muškom slalomu i veleslalomu nastupiće Lokmić, koji se kao i Muzaferija nada da bi u jednoj od te dvije discipline mogao ući među 30 najboljih.

“Pripreme su protekle jako dobro, kao i trke koje su bile prije Olimpijade, prošle su u najboljem ozračju. Očekujem da bi u slalomu mogao biti među 30 u svijetu, što je jako dobar rezultat“, zaključio je Lokmić.

Olimpijski tim BiH za Južnu Koreju putuje 4. februara, a članovi Predsjedništva OK BiH tri dana kasnije. Šef bh. delegacije biće Said Fazlagić, generalni sekretar OK BiH.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button