Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Predstavljamo kratkometražni film „Srce“

Predstavljamo kratkometražni film „Srce“

Scenario: Rabija Arifović i Kerim Sefer

Režija: Jusuf Omerović

Uloge: Hasan Omerović i Jusuf Omerović

Tehnička realizacija: Akif Suljić i Akif Kasumović

   ‘Srce’ je kratkometražni film koji govori o neprekidnoj borbi između dobra i zla, ljubavi i mržnje, svjetlosti i tame, u kojoj iskra onog boljeg uvijek pronađe put da zasija. ‘Srce’ je film o jednakosti i želji za pozitivnom promjenom, za mirom. Istovremeno je to i priča inspirisana historijom, ljepotom i posebnošću Sarajeva, koje je uprkos svim nedaćama i problemima opstalo, te pruža utočište svakome ko ga srcem želi doživjeti. To je priča koja ima univerzalnu i uvijek snažnu poruku, to je paradigma života i djelić u sadašnjosti u kojem će se svako, bar na trenutke pronaći. Film ‘Srce’ prati dva karaktera, dječaka, koji je zapravo srce Sarajeva, ali i simbol sve djece čiji koraci su odzvanjali sarajevskim mahalama.

To je ujedno i priča o dječaku Nerminu koji je ubijen za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, a njegova fotografija kako leži u vlastitoj krvi pored UN-ovog kamiona obišla je svijet. Taj mali Nerminov ambasador, koji je oličenje svjetlosti, dobronamjernosti, čistoće, dolazi u miru kako bi ostavio poruku svima nama, kako bi nas obavezao da čuvamo njegovo i naše Sarajevo, da se ne razjedinjujemo u ime ničega, te da nikada ne zaboravimo one koji nam Sarajevo u amanet ostaviše. Drugi lik predstavlja vojnika, koji u sebi nosi mržnju, prezir, ogorčenje, oličenje je tame. Međutim, kada se u datom trenutku susretne sa istinskom dobrotom, u njemu se budi iskra svjetlosti.

Grupa mladih i ambicioznih ljudi, studenata, potaknutih željom da budu inspiracija i motivacija onima koji pogledaju ovu priču, da prenesu univerzalnu poruku koja će se moći primjenjivati kroz vremena, da potaknu na razmišljanje, da budu dah optimizma, donosi vam priču o jednakosti, o međusobnoj izgradnji ljubavi i mira, na kojoj su radili nekoliko mjeseci, razmišljanjući o skladnosti i smislenosti svakog detalja, u kome bi svako ponaosob treba vidjeti smisao Oni šalju i poruku da je svaki kraj zapravo novi početak, te da iskra svjetlosti pronađe put da osvijetli sferu.

Premijera kratkometražnog filma će se održati uskoro. Podržite mlade ljude, koji su spremni u skladu sa svojim mogućnostima doprinositi širenju optimizma i pozitivnih promjena. Dopustite filmu ‘Srce’ sa osvoji vaša srca.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top