Ekonomija

Povodom 11. Sarajevo Business Foruma u Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan brifing za predstavnike diplomatskog kora

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan je briefing sa predstavnicima diplomatskog kora i međunarodnih institucija povodom održavanja 11. Sarajevo Business Foruma 2022

Skupu je prisustvovalo preko 30 učesnika diplomatskog kora u BiH kako bi se upoznali sa aktivnostima u sklopu priprema za najveću poslovno-investicijsku konferenciju u regionu.

Prisutnima se obratio Ahmet Halilović, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjskih poslova BiH koji je istakao važnost Sarajevo Business Foruma za povezivanje poslovanja i privlačenje investicija iz cijelog svijeta u BiH i zemlje regiona. „Sarajevo Business Forum prvi put je organizovan 2010. godine i od tada se tradicionalno održava kao najveća poslovno-investicijska konferencija u Jugoistočnoj Evropi. Ova konferencija povezuje poslove i investicije iz cijelog svijeta. To je ujedno i poslovna platforma za poslovne mogućnosti, umrežavanje i povezivanje privrednika u Jugoistočnoj Evropi.“, istakao je Halilović.

Sarajevo Business Forum je ove godine zakazan za 11. i 12. maj u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Konferencija očekuje učešće velikog broja privrednika i investitora iz cijelog svijeta, a u cilju privlačenja novih investicija u BiH, ali i zemlje regiona. Fokus ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma je promocija Bosne i Hercegovine kao zemlje koja je pogodna za nearshoring i proizvodnju.

Tanja Milašinović – Martinović, šefica odsjeka za ekonomsku diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova BiH je naglasila spremnost Ministarstva vanjskih poslova BiH da podrži organizaciju ovog događaja.

„Poduzeli smo niz aktivnosti kako bi omogućili što uspješniju organizaciju 11. SBF-a, a u suradnji sa BBI bankom, koja je glavni organizator. Ministarstvo vanjskih poslova je osnovalo koordinacioni tim za organizaciju ovog događaja, a Odsjek za ekonomsku diplomatiju je nadležan za koordinaciju svih aktivnosti u sklopu 11. SBF. Izuzetno smo zadovoljni podrškom diplomatskih misija i ambasada iz BiH.“, izjavila je Tanja Milašinović – Martinović.

Tema ovogodišnjeg Foruma je „Nearshoring – perspektiva za region“, kako bi se BiH predstavila kao dobra poslovna destinacija. Nearshoring je proces koji podrazumijeva prebacivanje proizvodnje iz dalekih zemalja u BiH, te je ovo prilika koja je važna za razvoj domaće ekonomije.

Nedžad Gušić, član uprave BBI banke je predstavio aktivnosti i agendu ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma, tokom kojeg će i ove godine privrednici iz regiona imati mogućnost B2B sastanaka sa poslovnim partnerima i investitorima iz cijelog svijeta.

„SBF je platforma gdje možemo vidjeti sve što BiH i regija može da ponudi poslovnim partnerima i investitorima. Iz godine u godinu broj učesnika, partnera i investitora Foruma se udvostručuje, te i ove godine očekujemo veliki odziv. Sarajevo Business Forum uvijek nudi promociju Bosne i Hercegovine u najboljem svjetlu.“, istakao je Gušić.

„Preko 80% stranih investitora, koji dugi niz godina posluju u BiH, je izjavilo da bi ponovo donijelo odluku da investiraju u BiH, te je bitno je naglasiti činjenicu da niti jedan investitor u BiH, čije poslovanje je bilo zasnovano na dobroj strukturi i zdravim temeljima poslovanja, do sada nije izgubio svoju investiciju, što nas čini stabilnom zemljom za privlačenje novih investicija.“, dodao je Gušić.

Pokroviteljstvo ovog značajnog događaja je i ove godine preuzelo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a organizaciju događaja Bosna Bank International (BBI), u saradnji sa Islamic Development Bank Group, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova BiH, te strateškim partnerom Kantonom Sarajevo.

Sarajevo Business Forum će ove godine imati saradnju i sa USAID u BiH na području turizma, kao jednog od ključnih sektora na ovogodišnjem SBF. Pored toga, sve općine i kantoni u BiH će imati priliku da predstave svoje lokalne projekte i ono što imaju da ponude na ovogodišnjem SBF.

Prvi dan konferencije će se organizovati u Parlamentu BiH gdje će prisustvovati poslovni i politički lideri iz regiona i svijeta, dok će drugi dan biti rezervisan za poslovne susrete kako bi povezali regionalne i domaće projekte sa poslovnim partnerima i investitorima iz cijelog svijeta. Online registracija učesnika, prijava projekata i nominacije za poslovne nagrade otvorene su i dostupne putem web stranice www.sarajevobusinessforum.com.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button