Islamske teme

Pouke bitke na Bedru u sadašnjem dobu

Prvi i ujedno najznačajniji oružani sukob između muslimana i mušrika desio se na brdu Bedr, 17. dana Ramazana 2. godine po Hidžri.

Poslanik Muhammed, s.a.v.s. sa svojih tri stotine i nešto ashaba- boraca imao je ispred sebe mušričku vojsku koja je brojala skoro hiljadu ljudi sa stotinu konjanika. Iako triput brojniji, mušrici su doživjeli katastrofalan poraz zahvaljujući hrabrošću muslimanskih gazija koji su, uz Božiju pomoć i intervenciju, odnijeli slavnu pobjedu.

Ugledajmo se na prve gazije i šehide, muhadžire i ensarije, na najbolju generaciju muslimana, Poslanikove a.s. ashabe te razmislimo koje su to osobine kojima se mi danas kao nosioci i sljedbenici ummeta i najljepše vjere možemo okititi te popraviti stanje i zajednicu u kojoj živimo.

Danas se, na godišnjicu Bitke na Bedru, prisjećamo tih odlika i vrlina:

  • Jedinstvenost muslimana

Dobra organizacija i složnost zasigurno je faktor koji je olakšao pobjedu Resulullahu a.s. i njegovim drugovima. Poznato je da je Muhammed a.s. sa još nekoliko ashaba prije same bitke obilazio okolinu Bedra, prikupljao informacije, naredio da se bunar koji je najbliži Mekelijama zatrpa itd. On je čak ispravljao svoje odluke i prihvaćao prijedloge svojih suboraca jer je uvažao njihovo mišljenje. Muslimani bi trebali biti tolerantni i obazrivi, pogotovo u današnjem vremenu. Podjele odvode u propast, a jedinstvo i uvažavanje različitog stava donosi snagu i povezanost. “Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!” (Alu Imran, 103.)

  • Sa hrabrošću dolazi i Božija pomoć

Tu noć uoči bitke Uzvišeni Allah spustio je kišu koja je muslimanima pomogla u opskrbi, a mušricima otežala kretanje. Usred same bitke, Allah je poslao nekoliko hiljada meleka koji su pomogli muslimanskim borcima. Allah je u njihova srca usadio hrabrost, mir i razum a u prsa mušrika stavio strah, rasulo i uznemirenost. Sa više ibadeta, kao što je Muhammed a.s. činio dovu pred sami boj i sa hrabrošću koju su ashabi pokazali u dvoboju prije bitke i u samom jurišu, vjernici će doista vidjeti Božiju nagradu. Hrabrost kroz historiju uvijek je bila prisutna kod muslimanskih vojski, primjer za to nam je zasluga naših bosanskih boraca u proteklom ratu, a ibadet kao glavni čin približavanja Bogu je nešto što trebamo činiti više nego ikad u ovom vremenu gafleta. „Allah vas je pomogao na Bedru, kad ste malobrojni bili…“ (Alu Imran, 123.)

  • Milost i solidarnost krasi one koji vjeruju

I umjesto da se mekanski zarobljenici pogube, Božiji vjerovjesnik naređuje da im se da hrana i voda, a oni koji nauče deset muslimana čitanju i pisanju biće oslobođeni. Muslimani, oni koji su tolike godine bili uzurpirani i maltetirani na razne načine od strane mušrika, sada pokazuju milost, ljudskost i razumijevanje prema onima koji je nikada nisu imali. Gdje god da su muslimani napadnuti bili, nikada nisu radili ono što je agresor i zločinac njima, a ako su osvajači bili, nasilje i nepravdu u ratovanju ne bi koristili.

Budimo kao naši prethodnici. Ne dopustimo da nas bijes zbog nepravde i zločina prema islamu širom planete dovede do osvete i mržnje. Mržnja je ono najgore, ono što se ne smije naći u srcu jednog vjernika. Pokažimo šehadet kroz poštovanje i milostinju, jer to je naša vjera, i nikada se nećemo imati čega zastidjeti. „Ti sa svakim- lijepo, i traži da se čine dobra djela…“ (El Araf, 199.)

Za Akos.ba piše: Tarik Kohnić

Povezani članci

Back to top button