Poučne pričeU Fokusu

Poučna priča: Starica koju su svi posjećivali

 

Razboljela se jedna stara žena, pa je zbog bolesti morala da ostane nekoliko godina u bolnici. Tokom tih godina medicinske sestre su se čudile broju njenih svakodnevnih posjetilaca: sinova, komšija, bliskih ljudi…

Jedne prilike jedna medicinska sestra upita njenog sina: „Zar vam nije naporno da svaki dan posjećujete majku i trošite novac na to? I zar vas stalni boravak uz nju ne ometa u vašim poslovima i  svakodnevnim obavezama?“  Na to joj je sin odgovorio ajetom iz Časnog Kur’ana.

Potom je upitala njene komšije, pa su joj dali isti odgovor.

Sestra se još više začudila.

Nakon što je završilo vrijeme posjete brzo je otišla do starice i upitala je: „Koja je tajna u tome da ti svi oni koje voliš svakodnevno dolaze?“

Žena joj se nasmija i reče: „U mojoj kući je bilo mnogo Mushafa, i pokušavala sam da ne zapostavim nijedan od njih već da iz svakog proučim makar nekoliko ajeta, a svaki put kada bih ulazila u neku džamiju tražila bih Mushafe koji su zapostavljeni i na koje je padala prašina, pa bih učila iz njih koliko bi bila u mogućnosti, a kada bih završila učila bih ovaj ajet:

رَبِّ لَا تَذَرْنِي فَرْداً وَأَنتَ خَيْرُ الْوَارِثِينَ

 

“Gospodaru moj, ne ostavljaj me sama, a Ti si jedini vječan!” (El-Enbija, 89)

 _______________________________________________________________________________________________________

Pouka: U našim kućama ima više Mushafa nego osoba koje tu žive zato podstići i podsjećaj ljude da uče iz njih, i zaradi nagradu za svaki harf koji se prouči iz zapostavljenog Mushafa.

Izvor: thaqqafny.blogspot.com

Prijevod i obrada za Akos.bA: Adina Muratović-Voloder

Akos.bA

Povezani članci

Back to top button