Zdravlje

Šta izgled kože govori o stanju vašeg organizma?

Prvi znaci različitih bolesti se obično očitavaju u stanju kože tijela i tena, zato ne ignorišite ove signale.

Pogledajte naš mali vodič i saznajte šta vam stanje kože poručuje.

Plavičasti ton kože može da bude posljedica problema s jetrom, slezenom ili gušteračom. Ova se boja javlja i kao alergijska reakcija ili pak ukazuje na trovanje olovom posebno ako se prve promjene vide na potkoljenicama ili desnima.

Sivkasta koža biti znak manjka kiseonika u krvi što može biti posljedica emfizema, rane upale pluća, tuberkuloze, pa čak i znak predinfarktnog stanja. Jedan od razloga sive kože može biti i upala tankog sloja tkiva u trbuhu koja je uzrokovana bakterijama ili gljivicama.

Osip koji prate bolni mjehurići može ukazivati na alergijsku reakciju na gluten. Najčešće se pojavljuje na koljenima, laktovima, vlasištu, leđima i na zadnjici, a prati ga osećaj žarenja i peckanja.

Ispucala koža oko usana može biti znak manjka vitamina B kao što je niacin, riboflavin i vitamin B6. Nedostatak se može nadoknaditi namirnicama koje obiluju ovim vitaminima: tunjevina, špinat i surutka.

Osjetljiva i natečena koža ispod očiju ukazuje na prekomjerni unos slane hrane, ali ujedno može biti i znak alergije. Alergije šire krvne sudove i mogu podstaći pucanje kapilara i oticanje što na kraju rezultira tamnoljubičastim podočnjacima.

Preplanuli ten koji nije posljedica sunčanja ukazuje na nasljedni poremećaj, hemokromatozu. Karakteriše ga prekomjerno nakupljanje gvožđa u organizmu.

Pretjerana osjetljivost kože može biti posljedica autoimune bolesti lupusa. To je bolest u kojoj imunološki sistem postaje hiperaktivan i napada zdravo tkivo.

Pretjerano izlaganje suncu nije jedni razlog hiperpigmentacije. Smeđe mrlje na koži, osobito na području oko vrata, prepona i pazuha, mogu biti rani znak dijabetesa, trudnoće i poremećaja u radu štitne žlijezde.

mogu ja to sama

Povezani članci

Back to top button