Islamske teme

Svaku noć Allah postavlja ovo pitanje

Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: Allah pruža Svoju ruku noću da oprosti onima koji su griješili danju, i pruža Svoju ruku danju da oprosti onima koji su griješili noću, i tako će biti dok sunce ne izađe sa zapada. (Muslim)

Postoji još jedan vjerodostojan hadis gdje Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: Naš Gospodar silazi na dunjalučko nebo svaku noć, kada nastupi zadnja trećina noći i govori: ‘Ko Me pozove, odazvat ću mu se, ko Me nešto zamoli, udovoljit ću mu, a ko oprost za grijehe zatraži, oprostit ću mu.’

Sigurno je da bismo trebali tražiti oprost od Allaha. Allah je jako sretan kada tražimo Njegov oprost.

Okrenimo se Njemu

I zato kažem, sve što je u vezi nas je od zemlje i bit ćemo vraćeni zemlji. Došli ste bez ičega na ovaj svijet, ostavit ćete sve na njemu osim svojih djela, to je samo ono što ćete ponijeti sa sobom.

Pa ako ste voljeli materijalni stvari ovog svijeta, zapamtite da bez obzira koliko ste stekli tokom ovog dunjalučkog života, imati ćete samo dva kvadratna metra u kojima ćete biti ukopani. Neće vam biti dato više od toga.

Ćefini i dva kvadratna metra i ukopani ste. Ćefin je iz poštovanja, jer ste ljudsko biće i potrebno vam je malo poštovanja iz časti.

Koliko ste imali? Mogli ste imati milijarde, ali to ništa ne znači. Sve ćete to ostaviti.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Autor: Mufti Ismail Menk

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Povezani članci

Back to top button