U FokusuVijesti iz zemlje

Poslije četiri decenije odlazi u penziju: Efendija Omić nikada nije propustio sabah namaz

- Uz nesebičnu podršku vakifa na čelu sa efendijom Omićem izgrađena su prelijepa i funkcionalna Peharska džamija i imamska kuća

Murad ef. Omić iz džemata Pehare u Zenici poslije 40 godina rada kao imam i mualim odlazi u zasluženu penziji. Bio je imam u naseljima Gnjusi, Arnauti, Pehare i jedan kraći period u džematu u općini Travnik.

U džematu Pehare efendija Omić bio je imam i mualim više od 28 godina i u kojem  je ostavio veliki pozitivan trag. Došao je u džemat Pehare u vrijeme kada je novi džemat bio u izgradnji bez džamije, imamske kuće i druge neophodne infrastrukture potrebne za rad džemata. Poslije godina odricanja, rada i zalaganja i uz nesebičnu podršku vakifa na čelu sa efendijom Omićem izgrađena su prelijepa i funkcionalna Peharska džamija i imamska kuća. Također, džemat je kupio i novu parcelu za mezarje.

“Efendija Omić neizmjerno voli svoj džemat i zajednički namaz sa svojim džematlijama kao i svoj imamski poziv kojem se odazvao još kao dječak uz tada nesebičnu podršku roditelja Edhema i Ševale Omić. Tokom 28 godina koliko je bio imam u džematu Pehare efendija Murad nije nikad propustio sabah namaz u džamiji“, pričao je Jasmin Imamović, predsjednik Asocijacije Mostovi prijateljstva Bosne i Hercegovine.

Omićeva majka Ševala mu je tokom školovanja u medresi rekla da mu neće halaliti ako kada završi medresu ne postane imam, to jest hodža u nekom džematu.

Efendija Omić ispoštovao je želju majke i postao imam. Poslije 40 godina rada je sretan što je ispoštovao njenu želju, ali u isto vrijeme i tužan jer se oprašta od džemata i imamskog poziva koji je volio i koji je živio čitavim svojim bićem.

“Imam Murad mnogo je volio svoju muslimansku dužnost u mektebu. Tokom plodonosnog rada bio je mualim hiljadama polaznika mekteba. Proveo je sa polaznicima mekteba preko 16.000 časova tokom kojih ih je podučavao znanju neophodnom za svakog vjernika – muslimana. Taj emanet i obavezu je veoma ozbiljno shvatao te se uvijek maksimalno trudio da na nastavi u mektebu djeci prenese neophodna znanja. Nikada efendija nije kasnio i uvijek je na vrijeme dolazio u mekteb“, istakao je Imamović.

Efendija Murad Omić je tokom života obavio i četiri puta obred hadža i jednu umru. Volio je u svojim džamatima posjećivati one koji su bili bolesni i slabog zdravlja.

“Našem efendiji Muradu Omiću i njegovoj hanumi Jasmini želimo dobro zdravlje i svako dobro uz molbu Uzvišenom Allahu dž.š. da ih nagradi za dugogodišnju iskrenu i nesebičnu službu“, zaključio je Imamović.

Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close