Brak i porodicaO obrazovanju i odgoju

Poslanikov odnos prema djeci

Pronalazeći u Poslaniku, a.s., uzora, te čitajući o njegovim djelima, uočit ćemo kako se jasno ističe Poslanikova, a.s., blagost i nježnost prema djeci, u njegovoj ličnosti možemo pronaći paradigmu savršenog odgajatelja. Kur’an i sunnet precizno reguliraju odnos spram djece, te mu pridaju izuzetno važnu dimenziju. Muhamed, a.s., u svom pedagoškom djelovanju je svako dijete posmatrao kao ličnost u razvoju, kojoj je neophodna pažnja i ljubav.

U mnogim predajama stoji kako Poslanik, a.s., ne samo da ikada nije povisio glas na djecu, nego je zastajao, sa njima razgovarao, i iskazivao im toplinu i poštovanje, te su djeca u takvom ozračju lakše sazrijevala i odrastala. Nastojao je kod djece izgraditi samopouzdanje, upućivao ih je na pravi put i činjenje dobra, pokazao im je kako živjeti plemenitim životom.

Od Enesa b. Malika se prenosi: „Nisam vidio nikoga milostivijeg prema djeci od Poslanika, a.s.“ Allahov Poslanik je tokom svoje misije preporučio način ponašanja prema djeci, kako bi od njih uz pravilan odgoj stasale generacije vjernika kakve se očekuju da budu. Period odrastanja je period prefinjene osjećajnosti i sentimentalnosti, stoga posebnu pažnju treba posvetiti tom segmentu. Allahov Poslanik je jasno pokazao na koji način treba prići djeci, kako probuditi emocije i tanahnu sentimentalnost u njihovim bićima.

O ljepoti njegova odnosa prema djeci možemo uočiti i iz brojnih hadisa. Poslanik je kazao: „Prava djeteta kod roditelja je da mu nadiju lijepo ime i pruže lijep odgoj.“ Također, Poslanik a.s., je rekao: „Bojte se Allaha i prema svojoj djeci pravedno postupajte“, čime je ukazao na obavezu jednakog odnosa prema svakom djetetu, te obavezu ljubaznog i blagonaklonog ponašanja.

Prenosi se da je jedne prilike u toku obavljanja namaza naišla djevojčica, njegova unuka Umama, te kada je prišla do njega, Poslanik, a.s., ju je uzeo u naručje i tako klanjao, kada bi se spustio na sedždu, spustio bi i nju na zemlju, a kada bi se vratio ponovo bi je uzeo u naručje.

Učestala je konstatacija da se danas odgoju djece posvećuje puna pažnja, ali ostaje da se zapitamo da je moguće da društvo iskaže više poštovanja prema djeci nego li je to činio Poslanik, a.s.

Božiji Poslanik je svojom prijaznošću, samilošći i poštovanjem, pored praktične poduke, uspijevao da djecu oblikuje u snažne i samostalne ljude, te su njegovo moralno dobročinstvo i osjećajnost razlog buđenja ljubavi u djeci. Redovnim izučavanjem Poslanikove ljubavi i blagog ponašanja prema djeci, uvidjet ćemo i pronaći smjernice za pravilan odgoj novih naraštaja, kojime ćemo i izazvati Njegovo zadovoljstvo.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Povezani članci

Back to top button