Islamske teme

Poslanik te savjetuje: Pažljivo biraj bračnog druga

Allahov Poslanik , s.a.v.s., savjetuje omladinu i neoženjene/neudate:

„O skupino omladine , ko je od vas u mogućnosti  – neka se oženi! To vam olakšava čuvanje pogleda i čuvanje stidnog mjesta. A ko nije u mogućnosti , neka posti , jer mu je to zaštita.“

(Muttefekun alejhi)

U navedenom hadisu, Allahov Poslanik, s.a.v.s., savjetuje omladinu da oni koji su u prilici i stanju da žive u bračnom životu to svakako treba da učine. Brakom se čuvaju moral i razum , kao i cijela vjera. Bračna zajednica je prepreka nemoralu u svakom pogledu. Bračna zajednica donosi ljubav i samilost, razumijevanje i pomaganje. Poslanik, s.a.v.s., nas upućuje da je bračni drug polovica vjere, a da se za preostalu polovicu treba sam pobrinuti!

Sve što smo spomenuli u vezi s razumijevanjem između prijatelja te načina izbora prijatelja još više važi i važnije je kod izbora bračnog druga. Naime, birajući bračnog druga mi sebi biramo osobu i za ovaj i budući svijet jer islamski brak ima za cilj zajednički boravak i život i na ovom i budućem svijetu!

Bračni odnosi su dvosmjerna ulica, te zahtijevaju i prava i dužnosti, a ako toga ne bi bilo onda bi brak bio tiranija, samovolja, izrabljivanje i iskorištavanje. Razumijevanje potreba, osjećaja i reakcija osoba do kojih nam je stalo donosi nam jačanje naših međusobnih veza. Brak je tako i vrsta obaveze spram drugih. Obavezivanje brakom  ne znače gubitak čovjekove ličnosti i slobode, već naprotiv to je upotreba čovjekove slobode u najbolkjem i najljepšem obliku.

Bračna komunikacija je jedan od najvažnijih imperativa braka. U svakom odnosu je najpreče znati slušati druge: njihove potrebe, želje, težnje, strahove. Ljudi danas nemaju vremena , a često ni želje da saslušaju jedni druge. Tako su rijetki oni parovi koji imaju potpuno povjerenje između sebe, koji mogu otvoreno i o svemu razgovarati. Neka nam uvijek na umu bude mudrost stvaranja dva uha a jednog jezika! Kao da nam se poručuje da duplo više budemo spremni slušati nego govoriti.

Dobra bračna komunikacija podrazumijeva uključenost oba partnera. Brak u kojem postoji mnogo razilaženja,drugačijih stavova, nerazumijevanja, svađe i sl. je unaprijed osuđen na krah i neuspjeh. Važno je zapamtiti pravilo da gdje prestane bračna komunikacija – tu prestaje uskoro i brak.

Nažalost, usljed neadekvatnog izbora bračnog druga te nespremnosti na dogovor i zajednički život, u posljednje vrijeme sve više imamo priliku viđati i čuti za mnoge brakove koji doživljavaju svoj brodolom – razvod. Također je žalosno da je procenat razvoda brakova sve veći iz godine u godinu i kod muslimana koji se trude da u potpunosti slijede smjernice islama u svojim životima. Očito je da se nedovoljno poznaju i pomažu osobe u braku kako bi ojačale i sebe i svoj brak.

  • Ljubav i poštovanje spram naših bračnih drugova podrazumijeva da ih prihvatimo takvim kakvi jesu, da cijenimmo njihove stavove, mišljenja, vrline pa čak i da se možemo nositi s njihovim mahanama. Bračni supružnici su partneri jedni drugima te ih se treba razumjeti u tom pogledu. Brak je izuzetno važna i ozbiljna institucija te se za njega treba adekvatno pripremati i omladinu o tome educirati.
  • Šeddad ibn Evs, r.a. je rekao:“ Oženite me, jer me Allahov Poslanik, s.a.v.s. posavjetovao da ne umrem neoženjen.“ (Ibn Ebi Šejbe)

Izvor: POSLANIK, S.A.V.S., TE SAVJETUJE

Autor: Esmir M.Halilović

Za Akos.ba izdvojila i pripremila: Minela L.

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button