Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Pomozite svom suprugu da postane super otac

Pomozite svom suprugu da postane super otac

Pred vama je nekoliko savjeta koji će vam pomoći da bolje razumijete vašeg partnera, ali i da ga navedete da više učestvuje u roditeljskim obavezama.

U današnje vrijeme, mnoge mame se žale da im partneri ne pomažu dovoljno oko djece i kućnih poslova. Pročitajte prijedloge kako da to promjenite koje vam prenosimo s portala Yumama

1. Gledajte stvari iz ugla vašeg partnera

Žene obično porede koliko su njihovi muževi angažovani u okviru porodice. Posmatrano iz te perspektive, jasno je da muškarci u većini slučajeva imaju mnogo manje obaveza od žena. Sa druge strane, muškarci obično sami sebe porede sa svojim očevima, odnosno kako su se oni ponašali, ili sa ostalim očevima iz svog okruženja. Gledano iz njihovog ugla, često su zadovoljni sobom i svojim angažovanjem u porodici i kući.

2. Prilagodite svoje “standarde” njegovim

Realno, muškarci i žene većinom imaju različite standarde, čak i sisteme vrijednosti. Zato prihvatite da postoji mnogo drugačijih načina od vaših da se promjene pelene, ili da se igra i zabavlja sa djecom. Vaš partner će dijete da uči nekim stvarima kojima vi nećete da ga učite, ali koje su takođe korisne. Vaš način nije jedini ispravan (čak i ako mislite da samo vi znate šta prija vašem djetetu i šta je najbolje za njega).

3. Ponašajte se prema partneru kao ravnopravnom sa vama, a ne kao prema “pomagaču”

Pojedini muškarci sebe doživljavaju kao “asistente” mamama. Naravno, trebalo bi da preispitaju takav stav, ali i žene bi trebalo da promjene svoje ideje o tome šta mogu da očekuju od muškaraca. Ukoliko stalno tražite da vam partner malo pomogne oko vaših obaveza, onda se podrazumjeva da su sve obaveze na vama, a da on samo povremeno „uskače“. Bolje je da se od samog početka dogovorite oko podjele poslova i obaveza, tako da se podrazumjeva da neke stvari vaš partner obavlja samostalno, a ne da izigrava vašeg pomoćnika.

4. Hvalite vašeg partnera

Generalno, muškarci ne podnose da rade stvari u kojima se osjećaju nekompetentno. U isto vrijeme, mnogi vole komplimente za obavljen posao. Zato ih pohvalite kada nešto dobro urade! Recite im da to ponove na isti način i slijedeći put (čak i u situacijama kada biste vi sve uradili sasvim drugačije).

5. Dopustite očevima da više učestvuju

Čak i kada znate kako da smirite uplakanu bebu, pustite svog partnera da sam protumači razlog bebinog plača, i da pokuša da je smiri. Muškarci i žene imaju drugačije pristupe „rješavanju zadataka“ – muškarcima je potrebno što više prakse kako bi osjetili samopouzdanje u vezi sa obavljanjem raznih obaveza oko djeteta.

6. Priznajte da ne možete sve sami

Pokažite vašem mužu da i vi imate granice, i da postoje stvari koje ne možete da obavite sami, zbog čega je potrebno da se i on angažuje. Jasno mu recite kako bi vam i te kako značilo da preuzme veću ulogu što se tiče brige oko djeteta i poslova u vašem domu.

7. Redefinišite “nadležnosti”

Kada je u pitanju podjela obaveza, mnogi parovi imaju problema oko definisanja određenih “poslova”. Naime, nisu u svim porodicama roditeljske obaveze u istoj ravni sa kućnim poslovima. Zato zamjenite uloge s vremena na vrijeme. Pustite oca da spremi večeru, dok se vi “hrvete” sa djecom. Takva zamjena uloga može da promjeni vaš pogled na sve ono što obavlja vaš partner. Najbolje je da se dogovorite oko toga ko će šta da radi, i šta su čije obaveze. Potrudite se da oboje budete dosljedni u sprovođenju onog što je dogovoreno.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top