Vi ste ovdje
Home > Magazin > Moj vrt > Osam vrsta povrća koje kad iskoristite možete ponovo uzgojiti

Osam vrsta povrća koje kad iskoristite možete ponovo uzgojiti

Jeste li se ikada pitali koje povrće možete uzgajati u nedogled koristeći korijen ili pelcer biljke?

 

U nastavku teksta koji prenosi poljoprivreda.ba pročitajte o kojem povrću se radi i na koji način ga možete ponovo uzgojiti.

Mladi luk

Možete ga ponovo uzgojiti tako što ćete odrezati njegov vrh (oko četiri centimetra) i staviti ga u čašu sa malo vode u dobro osvijetljenoj prostoriji.

Bijeli luk

Kada bijeli luk počne da klija, stavite ga u čašu sa malo vode i uzgojite njegove klice. Klice imaju blaži ukus od bijelog luka i možete ih dodati salatama, pastama ili ostalim jelima.

Kineski kupus

Možete ga ponovo uzgojiti tako što ćete njegov korijen staviti u vodu na svijetlo mjesto. Za jednu do dvije sedmice možete ga presaditi u saksiju sa zemljom i uzgojiti potpuno novi kupus.

Mrkva

Stavite vrhove mrkve u posudu sa malo vode. Posudu ostavite pored prostora. Izdanak možete koristiti za salate.

Bosiljak

Listove sa stabljikama bosiljka stavite u čašu vode i ostavite je na direktnom sunčevom svjetlu. Kada korijen naraste nekoliko centimetara, posadite ga u saksiju. Vremenom će izrasti u potpunu biljku.

Celer

Odrežite donji dio celera i stavite ga u posudu sa toplom vodom na osunčano mjesto. Lišće će početi izbijati iz sredine. Nakon toga možete ga posaditi u saksiju.

Rimska zelena salata

Stavite donji dio rimske zelene salate u posudu i naspite vodu do visine dva centimetra. Dosipajte vodu po potrebi tako da uvijek bude na toj visini. Nakon nekoliko dana, korijen i novo lišće će se pojaviti i možete ga presaditi u zemlju.

Korijander

Pelceri korijandera će narasti ukoliko ih stavite u čašu vode. Čim je korijen dovoljno dug, posadite ga u saksiju koju ćete staviti u dobro osvijetljenu prostoriju. Potpunu biljku ćete imati za nekoliko mjeseci.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top