O obrazovanju i odgoju

Ne dozvolite haosu da zavlada: Trikovi za održavanje mira u kući punoj djece

Teško je zavesti mir u kući punoj djece, ali ovih trikovi će vam olakšati posao! Da li postoje momenti u vašem domu kada je sve haotično i potpuno van kotrole? Nebitno da li se djeca svađaju oko iste stvari po stoti put, ili su na sve strane gomile igračaka i odjeće – ili, što je vjerovatnije, se sve ovo desi u isto vrijeme – svaki roditelj zna da neki dani mogu biti potpuno ludi.

Život roditelja je težak, ali to ne znači da treba da očajavate.

Slijedeći put kada vam se učini da haos počinje da vlada, samo isprobajte neke od ovih devet savjeta koje vam prenosimo s portala Yumama i unesite mir u dom.

1. Organizujte se

Postoji razlog zašto je knjiga “Magija sređivanja” postala bestseler: mnogi roditelji zaglibe u gomilama veša, igračaka, stare odjeće, knjiga, i drugih stvari koje uporno skupljaju oko sebe. Odvojite par sati kako biste očistili višak stvari. Prođite kroz ormare i kutije za odlaganje i bacite ili donirajte sve što više ne koristite, ili ono što su djeca prerasla. Ovo će osloboditi prostor u kući, ali i uči djecu da budu darežiljva i daju porodicama kojima je to potrebno.

2. Nađite način da pojednostavite svoj raspored

Pokušajte da nađete način da budete efikasniji, bilo da je u pitanju jutarnja rutina, ili ritual pred spavanje, neki poseban zadatak. Možete uveče pripremiti tanjire, zdjele i šolje za doručak, ili izabrati odjeću za školu prije spavanja, kao i pripremiti torbe i jakne pored vrata tako da budu spremne kada ujutru bude vrijeme za pokret.

3. Podstičite dobru vezu među braćom i sestrama

Jedna od najčešćih stvari koja remeti mir jeste svađa među djecom. Kako biste im pomogli da se slažu više a svađaju manje, probajte neke strategije pomoću kojih ćete izgraditi bolju vezu među njima i podstičite ih da sarađuju kako bi zadržali mir.

4. Ograničite vrijeme provedeno pred malim ekranima

Iznenadićete se koliko će kuća biti tiša kada odlučite da ograničite vrijeme provedeno pred kompjuterom, televizorom ili telefonom. Kako biste umirili vaš um i dom u isto vrijeme, ugasite sve uređaje nakon što provjerite mail. Odredite vrijeme nakon večere kao vrijeme bez uređaja.

5. Češće vežbajte

Pustite djecu da trče napolju, to je dobro i za njihovo zdravlje, ali i tako će se umoriti i htjeti da se opuste kada uđu u kuću. A i vi uradite isto. Prošetajte poslije ručka i uživajte na suncu – istraživanja su pokazala da je ovo dobro za metabolizam i zdravlje.

6. Čitajte zajedno

Divan način da smirite i utišate djecu jeste da im date neke dobre knjige. Ako vaše dijete već samo čita, vi možete pročitati svoju knjigu pored njega. Porodično čitanje je dobro za djecu, i odličan je način da u kući zadržite mir.

7. Radite na tihim aktivnostima (pravljenje rukotvorina, izmišljanje priča)

Kada djeci date vremena da sami stvaraju nešto, nebitno da li je to pravljenje narukvica, crtanje, ili pravljenje izmišljenih svjetova i izmišljanje avantura sa kockicama, podstičete njihovu maštu i držite ih okupiranim.

8. Neka vam djeca pomognu u kućnim poslovima

Redovno pomaganje roditeljima u raspremanju je dobro za dječji razvoj i samopouzdanje, ali to je i navika koja će vam pomoći da nered držite pod kontrolom.

9. Ne težite savršenstvu

Nekad kada uspijete da uradite samo jednu stvar u kući, recimo da operete suđe, to je jedna pobjeda iako niste stigli da sredite ostatak doma prije nego što ste pali od umora. Razdvojite poslove i rješavajte ih jedan po jedan, i zapamtite da to što imate djecu znači da će vam nekad kuća biti puna blata, sokovi će se prosipati, i red u kući je dobar cilj, ali nije stvarnost kojom morate biti stalno okruženi.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button