Umjetnost

Pogledajte novi film Avde Huseinovića “Djeca iza žice”

Riječ je o svjedočenjima maloljetnika koji su ’90-tih godina bili zatvoreni u logorima širom BiH. Prolazili su različite torture koje su ih obilježile za cijeli život. Međutim, to ih nije spriječilo da većina njih danas budu obrazovane osobe, izgrađene ličnosti koje su osnovale svoje porodice.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH kazao je u razgovoru za AA da su sa pripremom i snimanjem filma počeli 2016. godine.

– Djeca su bila u logorima, proživljavala najveće torture, mučenja, a veliki broj je, nažalost, i ubijen u logorima. Prema procjeni i evidenciji Saveza logoraša u BiH, oko 20.000 maloljetnika je prošlo kroz koncentracione logore. Oko 1.000 njih je ubijeno u logorima. Djeca logoraši koji su preživjeli, danas su odrasli ljudi, puni svjedočenja o torturama koje su sprovođene nad njima – ispričao je Mešković.

Dokumentarni film “Djeca iza žice” govori o maloljetncima koji su prisilno zarobljeni u logorima tokom rata u BiH, 1992.-1995. godine.

– Ovaj film je poučan zato što imamo priliku više pažnje posvetiti djeci logorašima. Učestvuje 12 bivših maloljetnih logoraša iz Bosanskog Novog, Prijedora, Jajca, Višegrada, Foče, Sarajeva, Prozora… Film je poučan zato što imamo svjedočenje i roditelja i djece gdje su u dva slučaja roditelji otkupili svoju djecu. Platili su njihovu slobodu – istakao je Mešković.

Najviše maloljetnika prošlo je kroz prijedorski logor Trnopolje, a najviše ih je ubijeno u Vlasenici.

– U Foči su vršili strahovite zločine nad djecom. Strahoviti zločini vršeni su i u Prozoru. U svim ovim mjestima gdje su bili zatvarani muškarci i žene bilo je i djece. Radi se o maloljetnim logorašima, djevojčicama i dječacima – pojasnio je Mešković.

Sve torture kroz koje su prolazili prije više od dvije decenije, ostavile su traga u njihovim životima.

– Kada idete ulicom ne možete znati da li je ta osoba bila u logoru maloljetna, šta je proživjela. Međutim, kada razgovarate s tim osobama, onda vidite koliku bol i patnju nose u sebi. To najbolje znaju njihove porodice, prijatelji. Ovo je tema o kojoj inače u BiH nema priče. Danas su to odrasle osobe koje mogu da svjedoče. Danas su to uspješni ljudi koji doživljavaju i žive sudbinu svih građana BiH – kazao je Mešković.

Cilj filma je i da se o ovoj temi priča kako ne bi bilo zaboravljena. Film je specifičan i po tome što u njemu kao ni u jednom drugom filmu koji je dosad snimljen nema ovoliko pominjanja direktnih izvršioca zločina, imenom i prezimenom.

– Nažalost, veliki broj izvršilaca zločina danas hoda normalno u BiH, bez ikakvih optužnica – istakao je Mešković.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button