Vijesti iz zemlje

Podrška natalitetu: Po 500 KM od Općine Novi Grad za 28 porodica sa troje i više djece

U Općini Novi Grad Sarajevo danas (04.07.2016.) je upriličen prijem i uručenje rješenja za dodjelu novčane pomoći za 28 porodica, koje su u ovoj godini dobile blizance, treće, četvrto i više djece.

U ugodnoj atmosferi i uz nesvakidašnje druženje sa najmlađim sugrađanima naše općine i njihovim roditeljima, rješenja su uručili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Novi Grad Edina Gabela, kao i simbolične poklone za stariju braću i sestre i cvijeće majkama.

Riječ je o novčanoj podršci u iznosu od po 500 KM, koju Općina Novi Grad dodjeljuje već drugu godinu s ciljem pružanja podrške natalitetu i osnaživanju porodice.

Uz čestitke sretnim roditeljima načelnik Efendić kazao je da je to simbolična nagrada roditeljima koji dobiju treće i više djece. Istakao je da je Općina Novi Grad najmnogoljudnija Općina u BiH, te da raduje činjenica da je u protekle dvije, tri godine povećan broj novoupisane djece u prvi razred osnovne škole. Također, kazao je da se realizacijom različitih projekata, ova lokalna zajednica nastoji učiniti mjestom ugodnim za življenje svih njenih stanovnika.

Kako je kazala Edina Gabela, predsjedavajuća Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, u prošloj i ovoj godini ovu vrstu novčane pomoći dobilo je 179 porodica sa adresom prebivališta na području ove lokalne zajednice.

„Projekat je dobio veliku podršku i nastavili smo s tom pričom. U ovoj godini smo povećali budžet za tu namjenu, tako da je izdvojeno 70.000 maraka. A pored toga, radimo na uređivanju ambijenta za kvalitetnije življenje, kako za najmlađe stanovnike ove općine, tako i za sve naše građane“, kazala je Gabela. Pozvala je porodice da iskoriste prelijepi ambijent Centra “Safet Zajko”, gdje su im na raspolaganju raznoliki sadržaji za djecu, ali i njihove roditelje.

Špela Cvitković – Iličić, dobila je treću djevojčicu, kaže prvi put dobija pomoć za djecu.

„Pomoć je vrlo korisna svakoj majci bez obzira na materijalno stanje koje ima, jer danas je vrlo teško čak i da se odlučite da rodite treće dijete, to je zaista ravno jednoj vrsti herojstva. Moje iskustvo je prekrasno, najstarija kćerka ima 19 godina, srednja 14, a beba 6 mjeseci. Bez dvojbe sam se odlučila za treće dijete“, kazala je Špela.

Majka troje djece Aida Omeragić, izrazila je zahvalnost Općini Novi Grad, koja nije zaboravila na svoje građane. Novac će, kaže, iskoristiti za kupovinu stvari i hrane za djecu.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button