Patlidžani punjeni povrćem
Sastojci:
2 patlidžana (ne previše velika)
1 glavica luka
1 paradajz
3-4 cehna bijelog luka
1 manja tikvica
100 gr. mahuna
3-4 kašike kukuruza
1 mrkva
malo celera
so, biber, vegeta i malo mljevene paprika
100 ml. paradajz sosa
100 ml. vode
oko 50 ml. vrhnja za kuhanje (sasvim malo samo da jelo promjeni boju)
Priprema:
Patlidžan operite, prepolovite i izdubite (meso iz patlidžana sačuvajte).
Na malo ulja propržite sitno sjeckan i posoljen luk.
Luku dodajte paradajz i bijeli luk isječene na kockice.
Mahune sitno isjecite i dodajte povrću.
Dodajte i tikvicu sječenu na kockice.
Svaki put kad dodate neku od namirnica fino promješajte jelo.
Dodajte i kukuruz pa promješajte.
Mrkvu i celer isjecite na kockice i dodajte u tavu.
Izdubljeno meso iz patlidžana sitno isjeckajte i dodajte u tavu.
Dodajte začine, promješajte i pustite da se sve malo prodinsta.
Dodajte paradajz-sos i vodu.
Promješajte i krčkajte dok tečnost skoro sva ne ispari(nemojte poklapati tavu).
Dodajte vrhnje za kuhanje, promješajte i isključite peć.
Malo prohladite pa punite patlidžane i redajte u nauljenu tepsiju.
Ostatak povrća rasporedite oko patlidžana.
Pecite na 400F-200C oko 30 minuta ili dok patlidžani ne omekšaju.
Recept: Nihada Kopić
Akos.bA