Kulinarstvo

Patlidžani punjeni povrćem

Sastojci:

2 patlidžana (ne previše velika)
1 glavica luka
1 paradajz
3-4 cehna bijelog luka
1 manja tikvica
100 gr. mahuna
3-4 kašike kukuruza
1 mrkva
malo celera
so, biber, vegeta i malo mljevene paprika
100 ml. paradajz sosa
100 ml. vode
oko 50 ml. vrhnja za kuhanje (sasvim malo samo da jelo promjeni boju)

 

Priprema:

Patlidžan operite, prepolovite i izdubite (meso iz patlidžana sačuvajte).

Na malo ulja propržite sitno sjeckan i posoljen luk.

Luku dodajte paradajz i bijeli luk isječene na kockice.

Mahune sitno isjecite i dodajte povrću.

Dodajte i tikvicu sječenu na kockice.

Svaki put kad dodate neku od namirnica fino promješajte jelo.

Dodajte i kukuruz pa promješajte.

Mrkvu i celer isjecite na kockice i dodajte u tavu.

Izdubljeno meso iz patlidžana sitno isjeckajte i dodajte u tavu.

Dodajte začine, promješajte i pustite da se sve malo prodinsta.

Dodajte paradajz-sos i vodu.

Promješajte i krčkajte dok tečnost skoro sva ne ispari(nemojte poklapati tavu).

Dodajte vrhnje za kuhanje, promješajte i isključite peć.

Malo prohladite pa punite patlidžane i redajte u nauljenu tepsiju.

Ostatak povrća rasporedite oko patlidžana.

Pecite na 400F-200C oko 30 minuta ili dok patlidžani ne omekšaju.

 

Recept: Nihada Kopić

Akos.bA

 

Povezani članci