Padejske kifle
Sastojci:
Za tijesto:
1 kvasac
4 dcl mlijeka
2 dcl vode
3 ravne kašičice soli
1 kašika šećera
oko 850 gr brašna
Za premaz:
140 gr maslaca
3 žumanceta
1 kašika brašna
Za ukrašavanje:
1 jaje
sjemenke po želji
Priprema
Aktivirati kvasac sa 2 dcl toplog mlijeka, šećerom i kašičicom brašna. Dodati ostale sastojke, umjesiti mehko tijesto i ostaviti da udvostruči volumen. Nadošlo tijesto podijeliti u 4 jufke. Posebno sjediniti maslac, žumanca i brašno i dobro izmješati. Svaku jufku razviti na veličinu većeg tanjira i premazati premazom (sve 4 jufke).
Ostaviti pola sata da se odmaraju pa po dvije spajati.
Razvlačiti na pobrašnjenom stolnjaku kao kore za pitu, ravnomjerno na sve strane. Tijesto se razvlači rukama, a ne oklagijom (jer je i gornja jufka namazana), ne mora biti jako tanko, ali se stvarno super razvlači.
Pomoću stolnjaka urolati tijesto s oba kraja da se skoro sastavi na sredini i presjeci nožem po dužini.
Svaku rolnu isjeći poprečno na jednake dijelove i redati u pleh (na pek papir). Ostaviti da narastu, premazati razmućenim jajetom i posuti semenkama po želji. Ugrijati rernu na 180 stepeni i peći do rumene boje. Postupak ponoviti i sa drugim dijelom tijesta. Od ove mjere se dobiju dva veća pleha.
Tijesto se moze filovati slatkim ili slanim nadjevom, ali jako su ukusne i ovako prazne :).
Izvor: coolinarika.com/pecireci.com