Kulinarstvo

Padejske kifle

 

Sastojci:

Za tijesto:

1 kvasac

4 dcl mlijeka

2 dcl vode

3 ravne kašičice soli

1 kašika šećera

oko 850 gr brašna

Za premaz:

140 gr maslaca

3 žumanceta

1 kašika brašna

Za ukrašavanje:

1 jaje

sjemenke po želji

Priprema

Aktivirati kvasac sa 2 dcl toplog mlijeka, šećerom i kašičicom brašna. Dodati ostale sastojke, umjesiti mehko tijesto i ostaviti da udvostruči volumen. Nadošlo tijesto podijeliti u 4 jufke. Posebno sjediniti maslac, žumanca i brašno i dobro izmješati. Svaku jufku razviti na veličinu većeg tanjira i premazati premazom (sve 4 jufke).

Ostaviti pola sata da se odmaraju pa po dvije spajati.

Razvlačiti na pobrašnjenom stolnjaku kao kore za pitu, ravnomjerno na sve strane. Tijesto se razvlači rukama, a ne oklagijom (jer je i gornja jufka namazana), ne mora biti jako tanko, ali se stvarno super razvlači.

Pomoću stolnjaka urolati tijesto s oba kraja da se skoro sastavi na sredini i presjeci nožem po dužini.

Svaku rolnu isjeći poprečno na jednake dijelove i redati u pleh (na pek papir). Ostaviti da narastu, premazati razmućenim jajetom i posuti semenkama po želji. Ugrijati rernu na 180 stepeni i peći do rumene boje. Postupak ponoviti i sa drugim dijelom tijesta. Od ove mjere se dobiju dva veća pleha.

Tijesto se moze filovati slatkim ili slanim nadjevom, ali jako su ukusne i ovako prazne :).

Izvor: coolinarika.com/pecireci.com

 

Povezani članci