Vijesti iz zemlje

Otvranje obnovljene Derviš-hanumine medrese u Gradišci 23. aprila

Obnovljena Derviš-hanumina medresa u Gradišci svečano će biti otvorena 23. aprila u 14 časova u okviru manifestacije Dani vakufa koju organizuje Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Zejnil Latifović, glavni imam Islamske zajednice (IZ) u Bosanskoj Gradišci izjavio je za AA da se na svečanom otvaranju očekuju brojne ugledne zvanice iz Turske i BiH.

Radovi na obnovi počeli su u maju 2016. godine rekonstrukciju Derviš-hanumine medrese finansirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske sa oko 600.000 KM.

Medresa, nacionalni spomenik BiH služiće kao administrativni centar Medžlisa IZ u Gradišci, ali i kulturno-edukativni centar gdje će Islamska zajednica organizovati seminare, predavanja i stručna usavršavanja.

Medresu u Gradišci 1748. godine podigla je Aiša-hanuma Džinić, a bila je u vlasništvu Islamske zajednice ali je oduzeta i od 1974. godine se koristila za potrebe mjesne zajednice, a nakon toga pripala je domu zdravlja, apotekama i bolnici.

Poslije je služila i kao stambeni prostor i u njoj su bile četiri stambene jedinice. Na inicijativu Medžlisa Islamske zajednice u Gradišci, medresa je 2008. godine vraćena u vlasništvo i posjed Islamske zajednice.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button