Ekonomija

Otvorena vrata za izvoz piletine iz BiH u EU

Kancelarija za veterinarstvo će, nakon provedenih procedura, dostaviti Evropskoj komisiji listu objekata kojima je odobren izvoz peradi i proizvoda od mesa peradi u EU, kako bi ovi objekti mogli započeti sa izvozom u Evropsku uniju
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zvanično je obaviješteno da je prihvaćen akcioni plan izvoza mesa peradi na tržište Evropske unije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon što je Kancelarija za veterinarstvo BiH pripremila Akcioni plan za rješavanje preporuka misije Direktorata za zdravlje i hranu, analize i revizije Evropske komisije, koja je provedena u periodu od 28. maja do 1. juna, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zvanično je obaviješteno da je prihvaćen akcioni plan izvoza mesa peradi.

Iz Ministarstva je potvrđeno da će po odobravanju Akcionog plana, Evropska komisija završiti procedure izmjene Uredbe komisijekako bi Bosna i Hercegovina bila uvrštena na listu zemalja iz kojih je dozvoljen izvoz mesa peradi u EU, ali i Odluke 2007/777, kako bi BiH bila uvrštena na listu zemalja iz kojih je dozvoljen izvoz proizvoda od mesa peradi u EU.

“Najvažniji dio posla je uspješno završen. Očekujem da će se i ove preostale, administrativne procedure što prije finalizirati, i da će ova izuzetno potentna grana poljoprivrede, koja veže 20.000 radnih mjesta, vrlo brzo doživjeti svoju ekspanziju”, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović

Kancelarija za veterinarstvo će, nakon provedenih procedura, dostaviti Evropskoj komisiji listu objekata kojima je odobren izvoz peradi i proizvoda od mesa peradi u EU, kako bi ovi objekti mogli započeti sa izvozom u Evropsku uniju.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button