U FokusuVijesti iz zemlje

Otvorena džamija u Zaliku: Džamije gradimo jer su one kuće reda, poretka, mira i spoznaje

U okviru programa manifestacije „Dani vakufa u BiH 2022“ danas je u prisustvo nekoliko stotina vjernika svečano otvorena novosagrađena džamija u mostarskom naselju Gornji Zalik. 

Džamiju su presijecanjem vrpce otvorili izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini profesor Mustafa-ef. Spahić, predstavnici Fondacije En-Nedžat El- Hajrijje, dr. Muhamed El Ensari, šejh Nebil El-Avedi, mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović, direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović, Fatuša Košpo, najveći pojedinačni vakif, predsjednik Medžlisa IZ- Mostar Džafer Alić i predsjednik džematskog odbora Meho Jelovac.

Finansijski izvještaj na svečanosti u ime građevinskog odbora podnio je predsjednik džemata Meho Jelovac. Džamija u Gornjem Zaliku je prva novosagrađena džamija u mostarskom gradskom području kao potreba organiziranja vjerskog života u ovom naselju u kojem se nastanilo brojno protjerano stanovništvo iz skoro svih krajeva u Hercegovini.

Aktivnosti na njenoj gradnji počele su 2013. godine premjerom terena. Kamen temeljac položen je uoči petka, trećeg dana Ramazanskog bajrama, 7. jula 2016. godine. Radovi su tekli različitom dinamikom. Džematlije su je gradile onoliko koliko su imali sredstava. A kad se pročuo glas o započetim radovima stigla je i prva donacije iz Saudijske Arabije iznosu od 100.000 KM što im je dalo podstreka da formiraju društvo vakifa. 

Na popisu vakifa našlo se 163 imena. Najznačajniji iznos novčanih sredstava uručili su im, posredstvom Vakufske direkcije BiH predstavnici Fondacije En-Nedžat El- Hajrijje iz Kuvajta 2019. godine, nakon čega su radovi počeli teći nesmetano do samog završetka. Ukupan iznos na ime izgradnje džamije iznosi 1.283.449 KM. 

U izrazima dobrodošlice visokim zvaničnicima i okupljenim vjernicima predsjednik Medžlisa IZ Mostar Džafer Alić istako je od koliko je velikog značaja izgradnje ove džamije u smislu urbaniziranja cijelog tog kvarta, budući da je u ovom naselju planirana izgradnja stambenih, poslovnih, sportsko-rekreativnih objekata. Podsjetio je kako Medžlis IZ-Mostar već dvije decenije ulaže velike napore na obnovi i gradnji džamija i drugih vakufskih objekata.

– Mi ćemo u budućnosti slijediti primjere dobrih mostarskih vakifa, projektovat ćemo, planirati i graditi nove vakufske vrijednosti – kazao je Alić. 

Prigodne čestitke džematlijama i Medžlisu IZ Mostar na svečanosti uputili su zastupnik u Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine Edin Mušić, predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić i u ime Srpske pravoslavne crkve mostarski paroh Duško Kojić 

S neskrivenim oduševljenjem da je uspješno realiziran iznimno veliki projekat u koji su brojni pregaoci uložili nemjerljivu energiju mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović tokom vazu nasihata kazao je kako pred njima predstoji druga faza, faza učitavanja suštinskih sadržaja koji će je oplemeniti.

– Naše džamije su naša zborišta, centri naše duhovnosti, našeg društvenog, kulturnog i obrazovnog preporoda. Ne postoji ništa snažnije i izvjesnije u današnjem svijetu da će oplemeniti ljude i uputiti ih na pravi put kao džamije – rekao je muftija ilustirajući svoje stavove činjenicom da je krajem XVI stoljeća u Mostaru od 24 mahale njih 22 formirano oko džamija.

Pozvao je vjernike da koriste čuvaju, njeguju svoju vjeru, da šalju svoju djecu u mekteb i da na najljepši način u njoj slave svoga Gospodara.

– Ova džamije je izraz stvarnih potreba našeg naroda ovdje. Od pažnje i svijesti zavisi sudbina svih naših džamija – poručio je muftija.

U ime muslimana s područja Muftijstva on se iskreno zahvalio svim donatorima koji posljednjih godina pomažu obnovu džamija u Hercegovini a među njima posebno je ukazao čast dobrotvorima iz Kuvajta. 

Direktor vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović podsjetio je da je izgradnja džamije u Gornjem Zaliku samo jedan od brojnih projekata koje Direkcija realizira na području Bosne i Hercegovine, dodavši da se na taj način Islamska zajednica pozicionira kao jedan od najpozitivnijih faktora u društvu.

– Srušili su nam preko 700 džamija. Mi smo ih obnovili skoro sve, izgradili 400 novih i brojne vakufe infrastrukturnog karaktera. Ne gradimo mi samo džamije, gradimo i obrazovne i ekonomske objekte gdje upošljavamo naše ljude. Stoga kada tražimo od vlasti da nam vrate vakufe, tražimo zato kako bi smo ih pustili u funkciju i kako bismo pomogli našoj državi. Od predstavnika vlasti tražimo samo da donesu zakon o restituciji i da rade svoj posao – poručio je Zajimović. 

Govoreći o motivima koji su utjecali da sa značajnom sumom novca pomognu izgradnju džamije šejh Nebil El-Avedi akcentirao je činjenicu kako je kuvajtski narod senzibilno vezan za Bosnu i Hercegovinu. Uz podršku izgradnje vakufskih objekata, turističke aranžmane njihova pažnja usmjerena je i na poboljšanje uslova rada zdravstvenih ustanova u Bosni i Hercegovini.

U tumačenju kur’anskih ajeta i njihovih univerzalnih poruka šejh Al-Avedi je pojasnio kako su džamije duhovni centri u kojima se pored ostalog njeguju sjećanja na dobrotu, dobročinstva i na ljude koji su posvećeno proveli život, neumorno služeći dini islamu. Cjelokupan dobrotvorni angažman na izgradnji džamije u Gornjem Zaliku, dodao je Fondacija En-Nedžatu El-Hajrije, posvetila  je nedavno umrlom njihovom istaknutom članu i prijatelju šejhu Ahmed El-Katanu. 

Prenoseći selame reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića, njegov izaslanik Mustafa-ef. Spahić ukazao je na značaj i ulogu džamije u izgradnji slobodoumne svijesti i očuvanju morala i drugih civilizacijskih vrijednosti. Srdačno se zahvalio donatorima iz Kuvajta , okupljenim vjernicima koji su ovim činom još jednom posvjedočili svoje uvjerenje i vjerovanje, odlučnost u istrajavanju na dobru.

– Krajnje je vrijeme da sve religije i sve vjerske zajednice doprinesu dobru. Došao je dan opstanka ili nestanka. Mi čovječanstvo dijelimo na ljude i neljude. Niko neće biti nagrađen ili kažnjen zato što je pripadnik ovog ili onog naroda. Ali svako će biti pitan za pošten život na dunjaluku – rekao je Spahić.

Ove stavove potkrijepio je citatima istaknutih filozofa i sociologa i njihovim definicijama o čovječanstvu kao slici ili tehnici o spasenju čovječanstva, kojeg nema osim pod zaštitom i u okrilju Jednog i Jedinog Boga. 

– Svakom će o njegovom vratu biti obješena knjiga njegovog života – upozorio je profesor Spahić, dodavši kako se pravda na zemlji ne može uspostaviti bez vjere u Boga.

Vanjski mir, nastavio je, nemoguć je bez mira unutar sebe samoga.

– Mir je moguć samo kroz slobodu. Sloboda je moguća samo kroz istinu. Izvor istine je Stvoritelj, a mi smo njeni korisnici – apostrofirao je Spahić.

Pojašnjavajući značenje džamije rekao je kako je džamija kuća reda, kuća poretka, kuća mira, kuća povjerenja, dobročinstva, kuća udruživanja ljudi, kuća spoznaje i upoznavanja. Potom je podsjetio kako je iluzorno govoriti o društvu i gradovima bez džamija ili bogomolja zato što bogomolje izgrađuju osjećaj i svijest za vrijeme i prostor, za opću orijentaciju u ljudskim životima.

– Gradeći džamiju izvana ona nas odgaja, ispunjava i uravnotežuje iznutra – zaključio je profesor Spahić. 

Nakon otvorenja džamije i klanjanja podne namaza direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović, predsjednik Medžlisa IZ Mostar Džafer Alić, glavni mostarski imam mr. Dino-ef. Maksumić, predsjednik džematskog odbora Meho Jelovac i džematki imam Šefik-ef. Čavčić uručili su neke od ukupno 163 vakufnama pojedincima, džematima i privrednim subjektima koji su donirali svoja sredstva za izgradnju ovog impresivnog vakufskog objekta.

(H.E./Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button