Vijesti iz zemlje

Otvorena deseta jubilarna manifestacija “Dani vakufa”

Deseta jubilarna manifestacija „Dani vakufa“ otvorena je danas svečanim programom koji je održan u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

– Vakuf je u samim temeljima Bosne, ali i u biću bosanskog čovjeka. Vakufe nije dovoljno samo osnovati, o njima se treba brinuti i voditi računa o svrsi radi koje su osnovani – izjavio je reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovine Husein-ef. Kavazović na otvaranju manifestacije.

Istakao je da Islamska zajednica još uvijek ima velikih problema kada je riječ o vakufskoj imovini.

– Naše aktuelne vlasti još nisu donijele zakon o restituciji, o vraćanju vakufske imovine onima kojima je oduzeta, uzurpirana ili oteta. Libe se, nećkaju i odugovlače, a u nekim slučajevima čak i same posežu za tom imovinom. Kao Islamska zajednica vodimo stalnu borbu na tom planu. Dužni smo učiniti sve što možemo da se vakufi vrate i stave u funkciju onog za šta su namijenjeni – naglasio je reisul-ulema.

Poručio je kako očekuje da briga o vakufima u narednom periodu bude još veća, da će vakufska dobra biti uključena i privedena svojoj svrsi i da će njihovi prinosi koristiti ljudima.

– U trenutnim okolnostima u kojima velikom dijelu svijeta prijeti glad, a nama nestašica ili nedostupnost hrane, vakufske parcele mogu odigrati jednu od krucijalnih uloga. Time se trebamo pozabaviti odmah – poručio je reisul-ulema Kavazović.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice dr. Senaid Zajimović kazao je da se posebna uloga Vakufske direkcije ogleda u pravnoj borbi za povrat nacionalizirane i vakufske imovine koju su po brojnim drugim osnovama oduzeli društveno-politički sistemi vlasti u proteklim vremenima.

Prisutnim zvanicama direktor Zajimović predstavio je brojne aktivnosti Vakufske direkcije koje je realizirala i koje su u toku, ističući značaj saradnje sa ostalim institucijama Islamske zajednice, ali i međunarodnim partnerima.

batch_batch_webIMG_8775.JPG - Otvorena deseta jubilarna manifestacija

– Sve ove aktivnosti su dokaz da je Bosna i Hercegovina kroz historiju bila zemlja vakifa i dobrotvora, ali da ona, bez obzira na okolnosti, ni danas ne zaostaje za tom praksom – kazao je Zajimović.

Zamjenik generalnog direktora Generalne direkcije vakufa Republike Turske Aydin Cem Aslanbay kazao je kako Generalna direkcija u Bosni i Hercegovini aktivno učestvuje na „obnavljanju vakufskog blaga“.

– Mi nastojimo ispuniti naše dužnosti koje su ostavljene u amanet od naših predaka kroz dokumente o vakufu. Vakufska kultura ima za cilj dobročinstvo prema ljudima i nastojimo je  njegovati na pravi način – naglasio je Aslanbay.

Naveo je da je u saradnju Generalne direkcije vakufa i Vakufske direkcije Islamske zajednice do sada obnovljeno 11 objekata, a da su na šest objekata radovi u toku.

– Vjerujemo da će saradnja biti nastavljena i da će biti jednako uspješna kao i do sad. Radosni smo što smo pomogli završetak Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice, te što ćemo u okviru ove manifestacije otvoriti i druge objekte – kazao je Aslanbay.

Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović na današnjoj svečanosti dodijelio je i plakete najistaknutijim vakifima u Bosni i Hercegovini za 2019., 2020. i 2021. godinu.

batch_batch_webIMG_8826.JPG - Otvorena deseta jubilarna manifestacija

Na prijedlog Muftijstva travničkog za najistaknutijeg vakifa za 2019. godinu kandidirana je i izabrana porodica Orman iz Busovače, u čije ime su plaketu primili Senad i Nijaz Orman.

Osim džamije u Kaćunima koju su Nijaz i Senad Orman izgradili sa svojim porodicama, učestvovali su i u drugim projektima Islamske zajednice, kao i u izgradnji i obnovi džamija širom BiH. Između ostalog, bili su i vakifi za kompleksa zgrade Rijaseta Islamske zajednice na Kovačima.

Na prijedlog Muftijstva sarajevskog za najistaknutijeg vakifa za 2020. godinu kandidiran je i izabran gospodin Mesud Hrbat iz Sarajeva, rođen u Rogatici.

On je kupio plac i u potpunosti, po sistemu “ključ u ruke”, izgradio i opremio džamiju u naselju Rječica, MIZ Sarajevo, kao i finansirao potpuno vanjsko uređenje džamije sa šadrvanom i uređenje korita lokalne rijeke u dijelu vakufske parcele.

Za najistaknutijeg vakifa u 2021. godini izabran je Hajrudin Ahmetlić iz Tešnja, na prijedlog Muftijstva banjalučkog i Muftijstva zeničkog.

Ahmetlić je, između ostalog, u značajnom iznosu podržao rad banjalučke Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić”, te kontinuirano podržava rad institucija Islamske zajedncie u Tešnju.

Reisul-ulema je ovom prilikom uručio i posebne zahvalnice predstavnicima Generalne direkcije Vakufa Republike Turske, Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA) i Fondacije Diyanet.

batch_batch_webIMG_8873.JPG - Otvorena deseta jubilarna manifestacija

U okviru današnje svečanosti prikazana je i prezentacija o saradnji institucija Islamske zajednice i turskih institucija u realizaciji brojnih vakufskih projekata, koje su za ove svrhe do sada donirali i uvakufili stotine miliona maraka.

Nakon programa, otvorena je izložba o očuvanju autentičnosti bosanskih džamija.

U okviru manifestacije “Dani vakufa” u subotu 28. maja bit će upriličeno i svečano otvorenje Upravne zgrade Rijaseta Islamske na Kovačima, uz prisustvo visokih zvanica Islamske zajednice, državnih zvaničnika, te vakifa iz Bosne i Hercegovine i inostranstva.

U okviru manifestacije “Dani vakufa“ u Fojnici i Kiseljaku bit će otvoreni vakufski objekti “Medresa” i “Divanhana”, te otvoreni islamski centri u Kaknju, Mostaru i Zavidovićima. U Čeliću je ovom povodom planirano postavljanje kamen-temeljca za izgradnju islamskog centra u džematu Donji Humci.

Također, bit će održani i drugi sadržaji, kao što su promocije knjiga i izložbe, te naučno-stručni skup “Pravna sudbina mukata-vakufa”. 

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button