Vijesti iz zemlje

Otvorena Careva džamija u Nevesinju: Ono što je na temelju vjere sagrađeno nikada se ne može uništiti

U Nevesinju je danas svečano otvorena Careva džamija koja je u ratu 1992. godine porušena, a inače, jedna je od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini. Tako je nakon 8.780 dana danas po prvi put nakon rata u ovoj džamiji klanjan namaz.

 U Nevesinju je danas svečano otvorena Careva džamija koja je u ratu 1992. godine porušena, a inače, jedna je od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency(AA).

Tako je nakon 8.780 dana danas po prvi put nakon rata u ovoj džamiji klanjan namaz.

“Otvaranje Careve džamije veliki je događaj ne samo za Bošnjake iz Nevesinja i Hercegovine, nego za čitavu društvenu zajednicu“ rečeno je, između ostalog, prilikom svečanosti koja je u Nevesinju okupila brojne goste uzvanike, ali i najviše dužnosnike iz vjerskog, društvenog, političkog i javnog života u BiH.

Iskazavši radost zbog obnove ovog sakralnog objekta nakon skoro 25 godina muftija mostarski Salem efendija Dedović je naglasio kako je današnji dan prekretnica koja će biti upisana u noviju povijest.

“Ovo je historijska prekretnica u izgradnji i u cjelini života u Nevesinju i u Hercegovini“, kazao je Dedović zahvalivši se svim koji su sudjelovali i ovome projektu, a posebice vladiki Grigoriju.

Naglasio je da su skupa radili na izgradnji mira i poštovanja na dobrobit bošnjačkog i srpskog naroda u ovome kraju koji su upućeni jedni na druge naravno, ali i hrvatskog naroda u hercegovačkoj regiji.

“Svi narodi ovdje imaju svoju jezik, kulturu zavičaj, duhovnost i domovinu. To smo kroz historiju potvrđivali, gradili, živjeli, a ovaj dan je svjedočanstvo tome i treba da bude jednog novog vremena u kojem ćemo potvrditi naše trajno opredjeljenje da ćemo graditi mir, svjedočenjem vjere, biti podsticaj našim vjernicima da se život ovdje može razvijati u harmoniji suživotu i jednakopravnosti“, kazao je Dedović, koji je prilikom svečanosti vladiki Grigoriju uručio na dar umjetničku sliku Careve džamije kako simbol suživota.

Iskazavši zadovoljstvo obnovom džamije vladika Grigorije je kazao kako se ono što je na temelju vjere sagrađeno nikada se ne može do temelja uništiti, a Careva džamija je po njegovim riječima najbolji svjedok toga.

“Nekada davno vaše preteke vjera je naučila da izgrade ovu džamiju i tako ste vi pokazali da ste dostojni potomci svojih predaka i da ste na istom temelju na kojem su oni bili, a to je najveća moć vjere, zato je to temelj koji se ne može uništiti“, kazao je vladika Grigorije.

Izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH i muftija bihaćki Hasan efendija Makić je čestitao muftiji Dedoviću i vladiki Grigoriju kazavši da se iz svih izlaganja i samog ozračja u Nevesinju vide plodovi njihovog rada, kao i raspoloženje za povratak i suživot.

Načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović je naglasio kako je obnova džamije jedan od preduvjeta za povratak i istinski suživot.

“Opština će infrastrukturno pomoći mjesta gdje žive Hrvati i Bošnjaci kako bi se vratio suživot i širila ljubav i tolerancija”, poručio je načelnik Šiljegović.

Direktor Vakufske direkcije Senaid Zaimović rekao je da nas je “ovaj projekt sve ujedinio te da je i ovo dokaz da zaista postoji razumijevanje koje je potrebno za zajednički život“.

Predstavnik donatora iz Kuvajta koji su potpomogli izgradnju džamije, Muhamed el Ensari, koji je otvorio džamiju je iskazao zadovoljstvo što je mogao sudjelovati u izgradnji ovako značajnog objekta te najavio sudjelovanje u izgradnji zgrade Medžlisa i uređenja harema u Nevesinju.

Careva džamija u Nevesinju jedna je od tri porušene džamije u tom gradu. Izgrađena je na ime sultana sultana Bajazida Velije (1481.-1512.). Njena obnova počela je 2012.godine. Radi se o izuzetno velikom i zahtjevnom projektu koji se realizirao u nekoliko vremenskih etapa. Prvu fazu finansirao je Medžlis Islamske zajednice Mostar iz vlastitih sredstava i putem donacija od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, dok je druga faza obnove urađena donatorskim sredstvima Centara za civilizacijski dijalog iz Kuvajta posredstvom Vakufske direkcije Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Muftija Dedović se zahvalio izvođaču radova G.P. “Bišina“ koji je strpljivo pa čak i u nedostatka sredstava uložio mnogo truda, napora, entuzijazma i poslove uspješno priveo kraju.

Akos.ba

Povezani članci