Islamske temeVijesti iz zemlje

Sutra svečano otvorenje Tucakovića džamije u Rabranima kod Neuma

Svečano otvorenje adaptirane Tucakovića džamije u Rabranima kod Neuma bit će održano sutra, 22. jula, s početkom u 11.30 sati, najavljeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Stolac.

Svečanosti će prisustvovati veliki broj zvaničnika iz vjerskog, društvenog, političkog i javnog života u Bosni i Hercegovini, kao i diplomatskih misija i međunarodne zajednice.

– U toku su završne tehničke pripremne u džematu. Očekujemo veliki broj vjernika iz čitave Bosne i Hercegovine. Prema iskazanom interesovanju pretpostavljamo da će svečanosti prisustvovati nekoliko hiljada gostiju. Već sada imamo najavljene organizirane dolaske autobusima iz nekoliko naših gradova – istakao je Amer-ef. Beća, koordinator svih aktivnosti Muftijstva mostarskog u džematu Neum-Rabrani.

Džematlije su, dodaje, ushićene i ozarene jer će ovim činom i službeno biti otvorena adaptirana džamija kao vidljivi znak organizirane zajednice, u koju su uložili mnogo zajedničkog truda i energije da, ponajprije njima, ali i svim drugim vjernicima služi na ponos i diku.

– Otvorenje džamije je naše novo rađanje i veliki mubarek za cjelokupnu Islamsku zajednicu. Sve ono što se dešavalo posljednju godinu oko adaptacije naše džamije uveliko je utjecalo da ona dobije na važnosti kod svih muslimana u našoj zemlji. Sreća i zadovoljstvo koje ovih dana zajedno dijelimo je utoliko veća što ćemo imati priliku ugostiti toliko važnih javnih ličnosti i što ćemo taj dan imati priliku biti domaćini našem vrhovnom vjerskom poglavaru reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću – naglasio je efendija Beća, dodavši kako će se potruditi da svi gosti budu na usluzi.

Apelirao je na sve posjetitelje, obzirom na visoke temperature u Hercegovini, da povedu računa na koji način se adaptirati na klimatske uslove.

Pored reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića, tokom svečanosti prisutnima će se obratiti i mostarski muftija Selem-ef. Dedović.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button