Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Otvoren sajam ˝Energa˝ u Tuzli: Mjesto povezivanja u oblasti energetike i rudarstva

Otvoren sajam ˝Energa˝ u Tuzli: Mjesto povezivanja u oblasti energetike i rudarstva

Kroz izlagačke prostore predstavnici 120 firmi iz deset zemalja predstavit će svoje usluge i proizvode, a organizovat će se i brojne diskusije i okrugli stolovi o temama energetike i rudarstva

 

U Sportskom, kulturnom, privrednom centru ˝Mejdan˝ u Tuzli danas je otvoren specijalizirani sajam energetike i konferencijsko-prezentacijskih sadržaja ˝Energa˝,  na kojem učestvuje 120 izlagača iz deset evropskih i azijskih zemalja, piše Anadolu Agency (AA).

Osim što će kroz kolektivne ili pojedinačne izlagačke prostore predstavnici firmi predstaviti svoje usluge i proizvode, Tuzla će do 12. juna biti mjesto prilike za poslovna povezivanja i uspostavu saradnje u navedenoj oblasti.

˝Ovo je važna manifestacija za regiju jer na jednom mjestu objedinjuje energiju, rudarstvo i prateću industriju. Ovogodišnji slogan je ´Misliti na budućnost´, što predstavlja viziju moderne energetike, koja je sigurna razvojna šansa za Bosnu i Hercegovinu. O atraktivnim temama iz nauke povezanim sa energetskim sektorom održat će se panelske diskusije i okrugli stolovi˝, izjavio je Zlatko Alidžanović, predsjednik Uprave Tuzlanskog sajma, koji organizuje ˝Energu˝.

Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovačke komore Bosne i Hercegovine, podsjetio je da je u ovoj zemlji iskorišteno svega 25 posto prirodnih bogatstava.

˝Nema barijera u iskorištavanju potencijala, ali sve se radi o materijalnom pitanju. Nadam se da će ova vlast dati bolju interakciju u tom pogledu. Što se tiče ˝Energe˝, riječ je o sajmu na kojem su proteklih godina zaključeni važni ugovori sa predstavnicima i zastupnicima domaćih i inostranih kompanija za opremanje rudnika˝, istakao je Bojić.

Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona, izjavio je da je logično što se ovakav sajam organizuje u Tuzli, centru rudarstva i bazenu energije, te da se Tuzlanskom kantonu moraju vratiti ovlasti, da upravlja svojim rudnim i energetskim bogatstvima.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, prilikom otvaranja izjavio je da će ovaj grad nastaviti sa zagovaranjem energetske efikasnosti, jer se na taj način mogu uštedjeti značajna novčana sredstva.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com