Otkrivamo tajne koje stoljećima čuva bosanski lonac
Čini mi se da je upravo u toj jednostavnosti, lakoći i skromnosti sva genijalnost ovog kulinarskog delikatesa par excellence!
Piše: Adis Hasaković
Bosanski lonac je prva asocijacija na Bosansku kuhinju i vjerovatno jedno od najstarijih jela!
Historičari bilježe da je bosanski lonac nastao još u srednjem vijeku kao jelo siromašnih rudara. Trpalo se u zemljane lonce šta se moglo i imalo i ostavljalo kraj ognjišta da se lagano krčka po nekoliko sati dok bi rudari kopali ugalj.
Meso i povrće bi u zemljanim loncima davalo poseban ukus, ali i snagu ljudima koji su svakodnevno teško radili. Pogledamo li malo sa strane, možemo primjetiti da se kod bosanskog lonca radi o klasičnom varivu (iliti složencu), koje se sprema kao više obroka odjednom, kakvog srećemo u gotovo svim mediteranskim kuhinjama. Podneblje i ljudi su učinili svoje, pa je bosanski lonac ipak ostao poseban i jedinstven, i tako s pravom zauzeo tron ‘naj lonca’ u Bosanskoj kuhinji…
Opširnije na portalu MS PLUS:
Tajna bosanskog lonca
msplus.ba