Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Udruženje Bošnjaka iz Izmira na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici

Udruženje Bošnjaka iz Izmira na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici

Članovi Udruženja će sutra prisustvovati kolektivnoj dženazi u Potočarima, a predsjednik Udruženja Bošnjaka u Izmiru Hamza Yavuz, u izjavi za AA, kazao je kako žele poslati poruku da se Srebrenica više nikad i nikome ne ponovi

  – Oko 50 članova Udruženja Bošnjaka u Izmiru, u okviru projekta “Dijelimo bol na zemlji naših predaka”, stigli su u BiH, gdje su u Zavidovićima i Kalesiji podijelili humanitarnu pomoć prikupljenu u Turskoj, za žrtve poplava, a i kako bi sutra prisustvovali 19. godišnjici genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Pored podjele pomoći, članovi Udruženja povest će djecu iz poplavljenih područja na sedam dana odmora u Turskoj, kako bi im pružili i psihičku pomoć.

Članovi Udruženja će sutra prisustvovati kolektivnoj dženazi u Potočarima, a predsjednik Udruženja Bošnjaka u Izmiru Hamza Yavuz, u izjavi za AA, kazao je kako žele poslati poruku da se Srebrenica više nikad i nikome ne ponovi. 

“Želimo da se krvoprolića i genocidi u svijetu zaustave. Sutra ćemo biti u Srebrenici. Želimo pokazati da građani BiH nisu sami, da je Turska uz njih i da se solidarišemo s njima. Kada smo radili ovaj projekat, lokalne vlasti nisu nas ostavile bez podrške. Ovo je treća godina kako dolazimo ovamo. Želimo da vlada mir u svijetu, a ne mržnja. Vjerujemo da se mogu ponoviti ovakvi događaji, zbog čega smatramo da ih treba svake godine obilježavati”, rekao je Yavuz.

On je istakao kako se godišnjice stradanja trebaju obilježavati kroz poruke mira i bratstva, kako bi se izvbjeglo stradanje nedužnih civila. 

 

Anadolija

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top