Moj vrt

Osam bitnih činjenica: Uzgoj sobnog bilja za neznalice

Kod vaše mame, prijateljice, sobno bilje kao da raste samo do sebe, a kod vas nijedna biljka ne može preživjeti nekoliko mjeseci? Razlozi mogu biti zaista razni, od krivog odabira biljaka za određeno mjesto u stanu, do nebrige i neznanja o održavanju određene biljke.

Iako uzgoj većine klasičnoga sobnog bilja i nije nekakva znanstvena fantastika, svakako je dobro znati određene smjernice o uzgoju biljka.

Evo koje su to…

Količina sunca

Neke biljke vole sunce, dok druge vole hlad i sjenu. Zato pokraj osunčanog prozora nećete staviti biljku koja ne voli sunce i obrnuto. Svakako, prije nego što kupite određenu biljku, raspitajte se što joj je potrebno kako bi normalno rasla i razvijala se.

Previše pažnje

Neke biljke vole svakodnevno zalijevanje, mnogo vlage i brige, dok druge možete zaliti jednom u dvije sedmice. Važno je da biljki date dovoljno vlage, ali ne previše, jer će korijenje brzo istrunuti i biljka će propasti. Ako niste sigurni, dobre savjete uvijek možete pronaći na internetu.

Prihranjivanje biljaka

Prihranjivanje je biljaka s vremena na vrijeme dobro i poželjno, ali nije potrebno stalno, jer vrlo lako možete pogriješiti i pretjerati, što će isto dovesti do propadanja biljke. Bitno je da biljka normalno uspijeva…

Tuširanje biljaka

Biljke ne vole prašinu ni drugu prljavštinu po listovima. Svakako je barem dva puta na godinu otuširajte u kadi pod tušem.

Tuš podesite na blagi mlaz, koji podsjeća na ljetni pljusak, te upotrijebite blago mlaku vodu (ne smije biti ni previše hladna ni pretopla).

Lišće će izgledati svježije, biljka će lakše obavljati fotosintezu i jednostavno će živnuti u prostoru.

Premalo prostora

Većinu biljaka svakih nekoliko godina treba presaditi u veću posudu sa svježom zemljom. Ako je biljka duže vrijeme uspijevala u vašem domu i sada je odjedanput počela venuti i propadati, vjerojatno joj je potrebno presađivanje. Nemojte dugo čekati, jer očito biljki nedostaju hranjivi sastojci iz zemlje ili korijenje više nema dovoljno prostora za rast i razvoj.

Također, većina biljaka zahtijeva određeni prostor za normalan rast i razvoj svojih listova i cvjetova. Ako biljku stavite u premalen i stisnuti prostor, sigurno neće postići svoj puni potencijal.

Presuh zrak

Domovi, posebno zimi, mogu imati prilično suhi zrak, što ne odgovara biljkama koje vole vlagu (suptropske i tropske biljke). Osim što zemlju trebate redovito zalijevati, pobrinite se da redovito ovlažujete lišće biljaka. To možete činiti običnom prskalicom.

Toplo-hladno

Većina sobnog bilja ne voli velike temperaturne skokove i padove u kratko vrijeme (primjerice velike razlike između noći ili dana). Biljke također ne vole mnogo seljenja iz prostorije u prostoriju, nego se isto navikavaju na mikroklimu neke prostorije.

Emocionalna povezanost

Poznato je da biljke osjećaju emocije, te da reagiraju na određene podražaje. Iako zaista ne trebate pričati s biljkama, niti ih trebate maziti i dragati, važno je da biljke osjećaju prihvaćenost i pripadnost u prostoru. Vjerovali ili ne, to je zaista tako.

zena.rtl.hr

Povezani članci

Back to top button