Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Organizacija Islamske saradnje: Al-Aksa je crvena linija o kojoj nema rasprave

Organizacija Islamske saradnje: Al-Aksa je crvena linija o kojoj nema rasprave

Organizacija islamske saradnje (OIC) poručila je da je Al-Aksa “crvena linija“ o kojoj nema rasprave i upozorila da bi svako ugrožavanje tog vjerskog kompleksa imalo ozbiljne posljedice koje bi potresle stabilnost u cijeloj regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

U saudijskoj Džedi danas je održan vanredni sastanak stalnog tijela OIC-a, a na početku sjednice je zamjenik generalnog sekretara te organizacije Semir Bekir Ziyab pročitao poruku u kojoj se navodi kako su aktuelni događaji u Jerusalemu dio plana okupatorskih snaga Izraela koje žele okupirati kompleks Al-Akse.

“Istina je ta da Izrael svakodnevno prkosi međunarodnim autoritetima i nipodaštava međunarodne norme“, navodi se u poruci koju je potpisao generalni sekretar OIC-a Yousef Al-Othaimeen.

Prisutnima se obratio i izaslanik Ministarstva vanjskih poslova Palestine Teisir Jeredat koji je podsjetio da je zbog nereda u kompleksu 14. jula nakon pet decenija ponovo zatvorena džamija Al-Aksa.

“Palestinska omladina i stari i dalje krvare na kapijama kompleksa Al-Akse. Naš narod se odlučno bori protiv poteza Izraela koji provodi okupatorsku politiku“, poručio je Jeredat.

Stalni izaslanik Turske u OIC-u Salih Mutlu Sen saopćio je da će 1. augusta u Istanbulu biti održana nova vanredna sjednica OIC-a zbog krize u Jerusalemu, ali da će tog puta zasjedati ministri vanjskih poslova članica te organizacije.

Izraelske snage sigurnosti su 14. jula ubile tri Palestinca u kompleksu Al-Akse, a u metežu koji je nastao život su izgubila i dva izraelska policajca. Izraelske vlasti su potom na dva dana zatvorile kompleks Al-Akse, a nakon ponovnog otvaranja su postavile detektore metala, a jučer i kamere na ulaz u kompleks. To je izazvalo negodovanje Palestinaca i masovne proteste u Jerusalemu i na Zapadnoj obali.

Izrael opravdava tu mjeru kao sigurnosnu potrebu, a s druge strane, palestinski narod smatra da se ne radi o sigurnosnim mjerama, već o potezima kojima Izrael okupira kompleks Al-Akse.

U znak protesta Palestinci odbijaju proći kroz dodatne kontrole da bi ušli u kompleks Al-Akse, već namaze klanjaju ispred ulaza na kojima su detektori i kamere instalirani.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top