Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Opsjena umnosti: U BiH postoji deset javnih i 38 privatnih univerziteta

Opsjena umnosti: U BiH postoji deset javnih i 38 privatnih univerziteta

Devalvacija visokog obrazovanja znači devalvaciju znanja [Reuters - Arhiva]

Svoje najstarije i najbolje univerzitete svaka pristojna država finansira sa najviših obzora državnosti.

Piše: Fahira Fajzić Čengić

U Bosni i Hercegovini postoji deset javnih i 38 privatnih univerziteta. Do rata su postojali samo javni, logično. Iza rata su na bh. vrata znanja nahrupili što strani, što domaći privatni univerziteti i fakulteti. Najvećem broju novopridošlih dozvole za rad su izdali organi vlasti. Ne državni. Ne entitetski, jer je, po dejtonskoj mudrosti, obrazovanje lokalno pitanje, dakle kantonalnog nivoa. Uvjet za dozvole su bile akademske akreditacije. Njihi su uglavnom ispotpisivali profesori sa javnih univerziteta i fakulteta.

U zajedničkom grijehu nema nevinih. To je tako oduvijek. Ubice pridošlici odmah narede da nekoga ubije, kako ih ne bi mogao pozivati na savjest. Razlika između javnih i privatnih fakulteta je preočita. Jedni su jeftiniji, drugi su skuplji. Jedne finansiraju budžeti, druge sami studenti ili pozadinski bankovni aranžmani, ali to opet ide na račun privatnog budžeta.

Najava štrajka

Najveći univerzitet u Bosni i Hercegovini (ujedno i najstariji) je Sarajevski univerzitet (UNSA). Ovih dana su profesori i osoblje na petnaestak članica UNSA-e najavili štrajk. Zna se.  Zbog neuplaćenih sredstava osnivača, Kantona Sarajevo…

Opširnije na portalu AJB:

 

Opsjena umnosti

Biografija autora

balkans.aljazeera.net

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top