Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Budi njegova Hatidža – Kako paziti i maziti svoga muža: Malo, ali slatko!

Budi njegova Hatidža – Kako paziti i maziti svoga muža: Malo, ali slatko!

"Lijepa je riječ sadaka" (Hadis bilježi imam Muslim)

Sjećam se da me je moja majka jednom prilikom savjetovala i govorila mi da trebam izbjegavati prepirke i svađe s mužem, posebno ako se radi o sitnicama. Govorila mi je ako to čovjek često radi, onda prepirke znaju preći u naviku, i to toliko da bračni parovi znaju doći u situaciju da se više ne ustručavaju ni u društvu svađati i prepirati. Ako ovako stvari stoje s prepirkama, svađom i ružnim govorom, onda, pretpostavljam, da isto važi i za suprotno, tj. da tzv. slatki govor ima svoje pozitivne efekte.

Ukoliko supružnici koji nastoje jedno s drugim što ljepše i nježnije razgovarati takav govor budu praktikovali što više, to će im on sve više prelaziti u naviku, a, samim tim, ostaje i manje prostora za ružne riječi i svađu.

Hatidža je supruga koja ne samo djelima nego i riječima nastoji pokazati svoju ljubav prema mužu. Primjera za sladak govor je mnogo, a neki su od njih riječi da si ga poželjela, da ti je nedostajao, da ga voliš itd. Tepanje i nadimci također se ubrajaju u sladak govor.

Ovisno o mužu, svaka žena može ocijeniti kolika je zadovoljavajuća doza, tj. da nađe neku zlatnu sredinu u svom slatkom govoru, da ne oskudijeva, a i da ne pretjeruje. Zahva ljujući današnjoj tehnologiji, sladak govor može biti još slađi i originalniji, to može biti sms poruka, elektronska razglednica, ceduljica na frižideru.. .

Ideja i načina je definitivno mnogo, samo treba malo mašte.

Na kraju, sjeti se da svaka lijepa riječ koju uputiš svome mužu nosi sa sobom neprocjenjivu vrijednost, jer ju je Poslanik, s.a.v.s., uporedio sa sadakom, kad je rekao: “Lijepa riječ jeste sadaka” (Muslim)

Hatidžina zadaća

 

1. Zatvori na trenutak oči i osmisli šta bi mogla danas mužu reći, a što bi se ubrajalo pod tzv. sladak govor?
2. Odredi dan i vrijeme kad ćeš to sprovesti u praksu.
3. Kakva je bila njegova reakcija?

Ne idi dalje ukoliko nisi do kraja uradila prethodni zadatak!

 

Nastavlja se, ako Bog da.

Odlomak iz knjige:  "BUDI NJEGOVA HATIDŽA "

Autor: Edina Čokić 

Izdavač: Haris Grabus, Sarajevo 2011.

Tvrdi uvez; 21 cm; 136 str Cijena 12 KM

Narudžbe na 061 757652

 

Ukratko o knjizi:

Što, u stvari, znači biti Hatidža svome suprugu? To je konstantna njega i briga za vlastiti brak, jer samo na taj način brak ima mogućnost i šansu da uspije i opstane, a da njegovi supružnici budu istinski sretni. Njegovati znači zalijevati ga, pomalo, ali redovno, mijenjati mu zemlju, kresati mu grančice kada počnu stršiti… To znači brinuti se o njemu kao o cvijetu, s ljubavlju, nježnošću , strpljivošću. Na stranicama ove knjige, autorica je iznijela konkretne savjete, popraćene svakodnevnim životnim primjerima i praktičnim vježbama, koje će nam pokazati kako da budemo Hatidža svome mužu.

Knjiga „Budi njegova Hatidža“ je prva knjiga na bosanskom jeziku, na temu braka, ovakve vrste. Najmijenjena je prvensteno suprugama muslimankama, koja koristeći se life coaching metodama pruža praktične savjete kako na najlakši i najjednostavniji način oživjeti i postići bračnu harmoniju. Knjiga, tako reći, na tanjiru nudi „tricks and tips“ kako žene mogu ostvariti vlastitu sreću u braku. U isto vrijeme knjiga je i jedna vrsta motivacijskog priručnika koji suprugama pokazuje jednostavan, a efektivan, način kako se konstantno motivisati u svakodnevnoj ulozi supruge. Ono sto knjizi daje posebnu aromu jesu istiniti, ponekad komični, životni primjeri iz bračnog života. Ova knjiga je prvi korak jednog velikog projekta čiji krajnji cilj su stotine hiljada muslimanskih brakova koji ce, ako Bog da, biti prožeti ljubavlju, zadovoljstvom, uvažavanjemn i međusobnim razumijevanjem supruznika.

Akos.bA

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top