Vijesti iz zemlje

Općina Novi Grad Sarajevo sufinansira pripravnički staž za 32 nezaposlene osobe

Pomoćnik Općinskog načelnika Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović, potpisao je sa šest partnerskih kompanija i ustanova ugovore o sufinansiranju pripravničkog staža za 32 nezaposlene osobe.

Šesnaest osoba koje se nalaze na evidenciji Biroa za zapošljavanje Novi Grad sa visokom stručnom spremom i 16 sa srednjom stručnom spremom imat će priliku da rade u  kompanijama “Centrotrans Eurolines” d.d Sarajevo i “Bestfin” d.o.o., osnovnim školama „Osman Nuri Hadžić“ i „Fatima Gunić“, te javnim preduzećima Televizija Kantona Sarajevo i  Olimpijski bazen Otoka.

Partnerske kompanije će u skladu sa vlastitom procedurom podnjeti zahtjev Birou za zapošljavanje Novi Grad Sarajevo za posredovanjem u obezbjeđenju potencijalnih pripravnika.

Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa Javnom ustanovom Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo već četvrtu godinu provodi ovu mjeru podsticaja privrednim subjektima kroz sufinansiranje zapošljavanja pripravnika, putem Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj, a u cilju povećanja zaposlenosti na području ove općine. Na taj način ova lokalna zajednica pokušava da olakša mladim ljudima da steknu prvo radno iskustvo, a samim tim i da lakše dođu do zaposlenja.

„Ovaj vid sufinansiranja pripravničkog staža i saradnje ima širu dimenziju kroz partnerstvo u lokalnoj zajednici i daje šansu održivom zapošljavanju, obzirom na iskustvo iz prethodne tri godine u provođenju ove mjere putem koje je više od dvije trećine pripravnika zadržano u stalnom radnom odnosu u kompanijama“, kazao je Džemaludin Kahrović.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button