Vijesti iz svijeta

Opasno zanimanje: Turčin uzgaja 500 škorpiona u medicinske svrhe

 Ali Yilmaz iz Sanliurfe, grada na jugoistoku Turske, u kući uzgaja škorpione uz pomoć kojih u jednoj fabrici proizvode i protuotrov, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovim neobičnim zanimanjem počeo se baviti prije tri godine. Ispod kuće je napravio prostor od 150 metara kvadratnih u kojem je trenutno smješteno oko 500 škorpiona.

Uz pomoć ovog 48-godišnjeg Turčina u jednoj fabrici u Eskisehiru prave i protuotrov. Za uzgoj crnog škorpiona “Androctonus Crassicauda” dobio je dozvolu prije tri godine. Počeo je sa 150, a danas ima oko 500 škorpiona koji u sebi imaju jedan od najopasnijih i smrtonosni otrov.

Unatoč tome, vlasnik ih s vremena na vrijeme uzima u ruke i igra se s njima. Hrani ih crvima brašnarima, a u određeno vrijeme u jednu fabriku u Eskisehiru šalje anti serum za proizvodnju protuotrova.

U razgovoru za AA Yilmaz je rekao da se za škorpine zanimao još od djetinjstva. Istraživao je i pratio one koji žive na tom području.

Nakon toga se odlučio za njihov uzgoj, a dobio je i podršku različitih organizacija i udruženja. Počeo je u saradnji sa jednim udruženjem poslovnih žena. Plan je da radi i na daljnjem istraživanju ove vrste škorpiona.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button