Književni kutakKultura i obrazovanjeNaše aktivnostiU Fokusu

U punoj sali Muzeja grada Zenice promovisana knjiga “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja”

U organizaciji Udruženja “Baton” iz Zenice i AKOS-a, održana je promocija knjige “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja” autora Admira Lisica.

Nakon održanih promocija u Sarajevu, Rožaju i Novom Pazaru, sa ovim značajnim djelom upoznala se i zenička publika koja je ispunila do kraja salu Muzeja grada Zenice, dokazavši na taj način da su tople ljudske priče, pretočene u knjigu uvijek dobro došle u Zenicu.

 

Promotori djela “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja” bili su Dr. Sedad Dedić, profesor na Pravnom fakultetu u Zenici, mr. Amir Ismić, novinar Sanadin Voloder, te autor mr. Admir Lisica. Moderator promocije bio je Esed Ivojević.

 

Na početku Dedić je istakao svoju zahvalnost autoru koji je uspio da sakupi veliki broj pozitivnih priča o Bošnjacima širom svijeta, a posebno je istakao historijsku notu djela, jer prije svake priče autor historijskim činjenicama daje hronološki prikaz doseljavanja Bošnjaka u neku od mnogobrojnih zemalja gdje su nalazili svoje utočište.

Admir Lisica

Ono na šta se osvrnuo Ismić bilo je iseljavanje Bošnjaka u toku agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Naime, prema Ismiću, dijaspora nije birala svoj put već je bila primorana napustiti svoje domove pod prijetnjom “noža” koji je “pokucao” na vrata mnogih bošnjačkih domova.

Novinar portala Akos.ba, Sanadin Voloder istakao je svoje zadovoljstvo što je urednik djela “Priče iz dijespore i domovinskih zemalja” autora Admira Lisice, sa kojim je tokom prošle godine aktivno sarađivao u redakciji portala Akos.ba, čij je član bio Admir Lisica.

 

Autor Admir Lisica izrazio je svoju zahvalnost domaćinu Udruženju “Baton” iz Zenice, koje je kroz svoje Muhabete ponudilo alternativu zeničkoj omladi, koja posjetom na ovakve događaje ima priliku na korisan način utrošiti svoje vrijeme.

“Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja” do sada su promovisane u Sarajevu, Rožaju, Novom Pazaru i Zenici, a nakon nekoliko promocija u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja” stižu u Njemačku.

Akos.ba

 

Povezani članci

Back to top button