Vijesti iz svijeta

Oni su digli svoj glas protiv ideje o popisivanju muslimana u Americi

Mnoge poznate ličnosti su izrazile svoju podršku prema različitim etničkim i vjerskim manjinama otkako je Donald Trump postao novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Njegova ideja o registru muslimana naišla je na oštre reakcije mnogih, uključujući i sljedeće poznate ljude koji su iskoristili svoj položaj kako bi iskazali negodovanje protiv ovakve ideje.

  1. Alicia Keys

Tokom nedavno odražnih protesta Alicia Keys je pjevala i održala govor o ženskim pravima, diskriminaciji i rasizmu. U svom govoru, između ostalog, kazala je: “Stop mržnji, fanatizmu i registraciji muslimana.”

 

2. Mayim Bialik

Poznata po svojoj ulozi Amy Farrah Fowler u seriji “Teorija velikog praska” glumica Mayim Bialik je na svom twiteru objavila kako će se registrirati kao muslimanka ako ideja o registru krene da se realizuje.

3. Katy Perry

Katy Perry finansijski pomaže anti kampanju protiv registra muslimana i koristi svoj društveni status da podigne svijest o ovoj temi. Kampanja uključuje i video koji govori o Japancima u Americi koji su bili zatvoreni u Drugom svjetskom ratu.

4. Madeleine Albright

Bivši američki državni sekretar Madeleine Albright obećala je da će se registrirati kao muslimanka ako Donald Trump kreira registar muslimana u Americi. “Ja sam odgojena kao katolkinja, postala sam protestant, a kasnije sam saznala da je moja porodica pripadala jevrejskoj vjeroispovijesti,” – objavila je Gospođa Albright na svome twiteru u srijedu. Gospođa Albright je bila prva žena koja je postala državni sekretar. Ona je rođena u Pragu a pobjegala je od Hitlerovog režima kao dijete.

5. Gloria Steinem

Govoreći na ženskim protestima u Washingtonu, borac za prava žena Gloria Steinem je kazala: “Ako pokušate da muslimane registrujete, svi ćemo se registrovati kao muslimani. Dakle, ne pokušavajte da nas podijelite. “

6. Trevor Noah

Voditelj emisije “The Daily Show” u epizodi emisije od mjeseca novembra, Trevor Noah bio je vrlo jasan u vezi sa registrom muslimana u Americi: “Moramo se solidarisati sa muslimanima koji su na meti Donalda Trumpa”, rekao je on u emisiji. “Ako oni počnu registraciju muslimana u Americi, svi ćemo se registrirati kao muslimani.”

Izvor: mvslim.com

Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

Povezani članci

Back to top button