DuhovnostIslamske teme

Onaj Koji te je pokrio dok si bio pod okriljem grijeha, neće te osramotiti dok si pod okriljem pokajanja

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Ako se sva vrata zatvore pred tobom i dunjaluk ti postane tmina, ako se budeš gušio u suzama tuge i bola, i ako ti zemlja postane tijesna, obrati se svome Gospodaru i dozivaj ga Njegovim lijepim imenom El-Fettah – Onaj Koji rješava i otvara, jer On jedini može otvoriti ono što je zatvoreno i nerješivo za tebe. A ako ti Allah otvori vrata Svoje milosti, nema toga ko ih može zatvoriti. Stoga, razmisli o riječima Uzvišenog Allaha: ”Milost koju Allah podari ljudima niko ne može uskratiti, a ono što On uskrati niko ne može, poslije Njega, dati; On je silan i mudar.” (Fatir, 2.)

– Ne oklijevaj da se vratiš Allahu, ma koliko te grijesi zaprljali, jer Onaj Koji te je pokrio dok si bio pod okriljem grijeha i nepokornosti, neće te razotkriti i osramotiti dok si pod okriljem pokajanja.

– Jedan od komentatora  Kur’ana, veli: ”Nema ništa draže oku vjernika nego vidjeti svoju ženu i djecu pokorne Uzvišenom Allahu.”

Stoga često učimo ovu kur’ansku dovu: (رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَٰجِنَا وَذُرِّيَّٰتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍۢ وَٱجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا)

Rabbena heblena min ezvadžina ve zurrijjatina kurrete e’ajunin vedž’alna lil-muttekine imama! – Gospodaru naš, podari nam u našim ženama i našem potomstvu radost, i učini nas predvodnicima bogobojaznih!”(saff.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button