Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Oktobar – mjesec knjige

Oktobar – mjesec knjige

Promovisanje važnosti knjige, njene uloge u obrazovanju i izgradnji identiteta pojedinca, te njenog značaja u svakodnevnom životu, cilj je onih koji nastoje knjizi dati dostojnu pažnju. Ljudi su, kreirajući historiju o sebi, osmislili značajne vremenske periode u kojima se akcenat stavlja na bitnost i važnost knjige, stoga se mjesec oktobar obilježava kao mjesec knjige, a u cilju popularizacije književnost i promocije čitalačke građe. U mjesecu oktobru se u regionu organizuju odveć poznati sajmovi knjige, koji okupljaju izdavačke kuće, najljepše naslove, velike autore i istinske ljubitelje pisane riječi.

Možemo kazati da je prostor bez knjiga kao čovjek bez srca i duše, a biblioteke su hramovi sa puno čeljadi sastavljenih od stranica vrijednih i korisnih knjiga. Svako onaj ko traži lijepu i korisnu knjigu, zasigurno će je i naći, a znanje koje dobivamo čitanjem, nosimo sa sobom u svakom trenutku i tako potvrđujemo drevnu mudrost da je knjiga čovjekov najbolji prijatelj. Svaka knjiga je svijet za sebe, svaka od knjiga nas nečemu nauči ili pak podsjeti naučenom. Knjiga otvara vrata novog svijeta i dopušta pogled u nepoznato. Važno je kazati da je druženje sa knjigom zlata vrijedan put svakog pojedinca, jer dijete koje čita, vremenom postaje čovjek koji misli. Knjige omogućavaju ulazak u svijet mašte, upoznavanje likova  i njihovih duša, emocija i poistovjećivanje s njihovim borbama. Oni koji čitaju žive više od jednog života, putuju, ulaze u svijet avanture, emocije, historije, vjere, nauke. Knjiga je preteča svih ostalih medijskih sredstava. Dok čitamo, knjige nas nagrađuju izgradnjom jezičke kulture, uvećanjem fonda riječi, postajemo svestraniji i lakše izražavamo svoje mišljenje.

Knjiga jeste naš najbolji prijatelj, ali mi trebamo da budemo najveći prijatelji knjige, stoga iskoristimo oktobar, mjesec i praznik knjige i književnosti, ali i sve predstojeće mjesece, da razmislimo nad svojim odnosom prema pisanoj riječi, i vratimo se, cijelim svojim bićem, našem najboljem prijatelju. U svijetu ekrana i monitora, lahko se zaboravlja užitak čitanja knjige, ali uprkos tome da danas listanje po stranicama knjige može podrazumijevati micanje prsta po ekranu, iskreni ljubitelji pisane riječi će ipak kazati da je osjećaj papira među prstima i miris knjige nešto što se ne može nadomjestiti niti zamijeniti. U ubrzanoj današnjici, punoj dostignuća, tehnoloških napredaka, raznoraznih saznanja, tek knjiga je vjerni pratilac čovjeka, nezamjenjiv i dragocjen. Kaže se da je u knjigama zapisana sva mudrost svijeta, podijelimo je jedni sa drugima.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top