Islamske temeU Fokusu

Oko 1,4 miliona muslimana stiglo u Saudijsku Arabiju radi obavljanja hadža

Kraljevstvo se sprema da primi očekivanih dva miliona hodočasnika iz cijelog svijeta

Broj hodočasnika koji su došli u Saudijsku Arabiju iz inostranstva radi učešća u ovogodišnjim obredima hadža iznosi oko 1,39 miliona ljudi, saopćili su u ponedjeljak saudijske vlasti, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema saudijskom generalnom direktoratu za pasoše, podaci o dolascima hodočasnika su iz perioda od 14. jula do 11. avgusta.

Saudijsko ministarstvo za poslove Hadž i Umru je 1. jula saopćilo da su napravljeni aranžmani za smještaj čak dva miliona očekivanih hodočasnika.

Prošle godine, oko 1,75 miliona muslimana posjetilo je Saudijsku Arabiju da bi obavilo Hadž, dok je na Umru, došlo još 6,53 miliona.

Hodočastiti Mekku i obaviti hadž bar jednom u životu dužan je svaki punoljetan, umno i fizički zdrav musliman kojem to financijske prilike omogućavaju.

Obred hadža se odvija svake godine, u periodu od 8. do 12. Zul-hidždžea, posljednjeg mjeseca lunarne godine. S obzirom na to da se na hodočašću u Mekki svake godine skupljaju muslimani sa svih strana svijeta, hadž predstavlja jedan od najbrojnijih skupova na svijetu.

Akos.ba

 

Povezani članci

Back to top button