Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Ojačajte slabe tačke na tijelu

Ojačajte slabe tačke na tijelu

S godinama je normalno da nas bole kosti i zglobovi, no možemo li ipak nešto učiniti kako bismo spriječili barem neke od njih? Naravno, odgovor je potvrdan. Zglobove i kosti možemo zaštititi tako da ojačamo mišiće koji ih okružuju jer naše tijelo je poput jednog dugačkog kinetičkog lanca – svaki zglob i mišić utiče na to kako se okolni dijelovi tijela pokreću.

Zato, vježbanjem ojačajte ove osjetljive dijelove tijela – i, ne, nikada nije prekasno za početak vježbanja! Bacite se na posao ako želite kasnije lakše i bezbolnije živjeti…

  1. Koljena

Hrskavica u čašici koljena s vremenom se postepeno prirodno “troši”, ali koljeno možete ojačati ako poradite na kvadricepsima i stražnjoj loži.

Ojačajte: čučnjevima i iskoracima (3 seta od 10 ponavljanja, tri puta sedmično.

  1. Ahilova tetiva

S vremenom, stanice tetiva gube elastičnost. U vašoj Ahilovoj tetivi, koja povezuje stražnje mišiće potkoljenice s kostima pete, to može značiti manje fleksibilnosti i više bolova i osjetljivosti – no izgradnja mišića potkoljenice smanjuje pritisak na tetivu.

Ojačajte: odradite podizanje na prste težinom tijela – aktivirajući mišiće potkoljenice (3 seta od 15 ponavljanja dnevno.

  1. Ramena

Starenje tetiva može također uzrokovati probleme s ramenima, osobito kada vam nedostaje snaga gornjeg dijela tijela. Usredotočite se na mišiće na prednjoj i stražnjoj strani ramena.

Ojačajte: radite modificirane sklekove (s koljena) i sjedeće veslanje uz pomoć utega od 2 kg (3 seta od 10 ponavljanja svake vježbe, tri puta sedmično).

www.oprah.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top