Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Ojačaj kretanje ideja i osjećaja

Ojačaj kretanje ideja i osjećaja

sreća

Samodopadanje uvijek sadrži ubjeđenje o savršenosti i superiornosti nad drugim ljudima. Tu je prisutno hvaljenje bezgriješnošću duše, iako je Uzvišeni Allah naredio samooptuživanje i nehvaljenje bezgriješnošću duše. Tako Uzvišeni veli: “Zato se ne hvališite bezgriješnošću svojom – On dobro zna onoga koji se grijeha kloni.”

Poslanik, s.a.v.s., je rekao Ebu Sʼlebu El-Hušniju: “Kada vidiš pohlepu kojoj se pokorava, strast koja slijedi I kako se svaka osoba koja ima mišljenje divi svome mišljenju, drži se samog sebe.”

Kao da samodopadanje doprinosi uništavanju društvenog života i slabljenju međusobne razmjene osjećanja I ideja, što čini štetu mješanja sa ljudima većom od očekivane koristi. U tom slučaju, za muslimana je korisnije da se udalji i izoluje od ljudi.

Nema nikakve sumnje da je pravo čovjeka da zna svoj potencijal i vrijednost mogućnosti i talenata koje posjeduje. Ovo se smatra odlukom, ali je neophodno da zajedno sa njom dolazi zahvala i hvala Allahu Uzvišenom i otvorenost prema drugim ljudima. Naime, savršenost u svemu je relativna: podložna je slabljenju, ako je uništimo samodopadanjem, a podložna je napredovanju, ako smo ubjeđeni da kod drugih postoji nešto što možemo naučiti i čime se možemo okoristiti.

Izvor: ŽIVI SRETNO

Autor:  ʼABDU-L-KERIM BEKKAR

Prijevod: Afan Latić, Azra Pepić

Za Akos.ba priredila: Selmedina D.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top