DijasporaHistorija i tradicija

Održan okrugli sto “ZAVNOS – historijske okolnosti autonomije Sandžaka“

Dan Sandžaka, 20. novembar, obeležio je i novopazarski Kulturni centar tribinom “Živjeti ideju antifašizma” i izložbom rukotvorina i starih zanata naroda sa prostora regije Sandžak

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) višednevnim manifestacijama obilježilo je 20. novembar, Dan Sandžaka. U Glavnom uredu BNV-a u Novom Pazaru organizovan je i okrugli sto “ZAVNOS – historijske okolnosti autonomije Sandžaka“, na kojem je učestvovalo 11 naučnih radnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, javlja Anadolu Agency (AA).

Osim historijskih činjenica o osnivanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka 1943. te njegovog raspuštanja 1945. godine, govorilo se i o aktuelnim pitanjima i temama nametnutim kao posljedica nesprovođenja ideja koje su sve narode Sandžaka ujedinile 20. novembra 1943.

Kako je naglašeno, svi narodi Sandžaka su se tada opredelili za antifašizam kao svoju ideologiju i krenuli u borbu protiv tadašnjih fašističkih okupatora. Sagovornici su istakli da svi narodi Sandžaka 20. novembar slave i uvažavaju kao jedan od značajnijih dana iz zajedničke historije.

Posebno je značajno, podvučeno je, govoriti o Sandžaku danas s obzirom na prevaru Komunističke partije Jugoslavije i njene ispostave za Sandžak čije se posljedice i danas osjećaju.

“Dok je trebalo organizovati politički i vojni otpor protiv okupatora i odbranu ovog prostora, do tada je Sandžak postojao kao samostalna administrativna i politička jedinica. Kada je trebalo to i ustanoviti kao trajnu kategoriju na prostoru Jugoslavije, onda se odustalo od tog koncepta koji je bio do tada, to je historijska prevara od strane Komunističke partije Jugoslavije, to je izdaja ovog naroda i mi nećemo taj datum zaboraviti i nećemo zaboraviti značaj ZAVNOS-a i prošlosti Sandžaka. Mora se nastavljati sa uspostavljanjem višeg stepena, i više demokratskih sloboda i prava za sve građane Sandžaka“, čulo se između ostalog na okruglom stolu “ZAVNOS – historijske okolnosti autonomije Sandžaka“.

BNV je obilježavanje praznika počeo promocijom knjige “Sandžak – stogodišnja borba za slobodu”, autora Dauta Nurilera, a obilježavanje 20. novembra nastavljeno je održavanjem “Sandžačkih književnih susreta – SAKS 2021”.

Dan Sandžaka, 20. novembar, obilježio je i novopazarski Kulturni centar tribinom “Živjeti ideju antifašizma” i izložbom rukotvorina i starih zanata naroda sa prostora regije Sandžak.

Podsjetimo, odluku da se 20. novembar proglasi jednim od najvećih nacionalnih blagdana Bošnjaka u Srbiji, donjelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine, a odluku je potvrdio i tadašnji Savjet za nacionalne manjine Republike Srbije.

Pored 20. novembra, Dana Sandžaka, nacionalni blagdani Bošnjaka u Srbiji su 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave, i 28. septembar, Dan Bošnjaka, a obilježava se i 11. juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. U gradovima i opštinama Sandžaka, 20. novembar je neradni dan.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button