Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Obilježena 26 godišnjica masakra u naselju Alipašino Polje 

Obilježena 26 godišnjica masakra u naselju Alipašino Polje 

Polaganjem cvijeća na spomen-ploču, učenjem Fatihe i minutom šutnje danas je delegacija Kantona Sarajevo predvođena ministrom privrede Muharemom Šabićem odala počast žrtvama masakra na Trgu solidarnosti do broja 14 u naselju Alipašino Polje.

Na tom mjestu prije 26 godina, granatom ispaljenom sa agresorskih položaja ubijeno je 11 civila, dok ih je 53 teže i lakše ranjeno.

Tog kobnog dana ubijeni su Rifet Bahtić, Jasmin Đozo, Muniba Ganija, Nermin Gušić, Zoran Kafedžić, Sadrija Krasnići, Nadežda Puljić, Daniel Turkalj, Edin Uzunović i dvije neidentifikovane osobe.

“I danas govorimo o njima jer je to jako važno, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti, potrebno je stalno govoriti o tome kako se takav gnusan čin ne bi ponovio ni ovdje niti nigdje na svijetu. No, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni”, rekao je ministar Šabić prilikom današnjeg sjećanja na ubijene Sarajlije.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com