Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Nova publikacija „Diplomatija i diplomatska praksa u ranom islamskom periodu“

Nova publikacija „Diplomatija i diplomatska praksa u ranom islamskom periodu“

U izdanju Balkanskog centra za analizu i studije, izašao je prijevod knjige autora Yasina Istanbulija “Diplomatija i diplomatska praksa u ranom islamskom periodu”.

Pomenuta studija, od sada dostupna i široj regiji govornog područja Balkana, oslikava nam razvoj islamske civilizacije na postulatima unapređenja i kreiranja diplomatskih odnosa sa drugim civlizacijama, narodima i vjerskim zajednicama na njenom putu ka Evropi, Sjevernoj Africi i Srednoj i Istočnoj Aziji.

Ne ulazeći u klasičnu raspravu i opširnost historiografije, autor koji je i praktični diplomata sa preko 30 godina diplomatskog iskustva, na jasan i direktno studijski fokusiranu metodologiju naglašava doprinos arapsko-islamske civilizacije na vođenje međunarodnih odnosa i njeno bogatstvo sadržaja i praktičnih primjera iz historije koji su na određen indirektan, sistemski i teoretski način doprinijeli savremenim međunarodnim konvencijama i zakonima svjetske diplomatije. Ono što je možda najupečatljivije, u kontekstu izučavanja odnosa među različitim narodima i civilizacijama, njihovim susretima i sporazumima, jeste zapravo ljudska svijest o potrebi međusobne korelacije u svijetu različitih izazova, što se u ovoj knjizi i nastoji prikazati iz prošlosti nekadašnjih svjetskih civilizacija.

Borba za premoć ne dolazi i nije dolazila samo iz ratova i povremenih sukoba. Naprotiv, umijeće diplomatskog pregovora je jedna od vještina koje su davale posebnu snagu kako narodu tako i civilizacijama koje su svojom kulturom i sentimentalnim proizvodima nauke i jezika oblikovale savremeni svijet. Upravo u ovakvom kontekstu, kroz pet poglavlja nas vodi autor ove knjige, nastojeći da predstavi i pojasni učešće islamske civilizacije u tom procesu.

Ova studija nije isključivo historijskog niti politološkog sadržaja, već najprije multidisciplinarni pristup izučavanja tematici koja je i historijski i politološki zanemarena na našim prostorima a koja nas se dotiče u našem pravno-historijskom kontinuitetu međunarodno priznatne savremene države koja ima neprocjenjivo bogatstvo kulturno-historijskog sadržaja u svojoj dugoj historiji.

O AUTORU
Yasin Istanbuli je dugogodišnji diplomata u službi jordanskog Ministarstva vanjskih poslova od 1962. godine. Obavljao je ambasadorsku službu u Alžiru, Iranu te u nekoliko država centralne Evrope. Istanbuli je stekao doktorat u Budimpešti. Njegov akademski naučni interes za međunarodne odnose i historiju zajedno sa diplomatskim iskustvom pruža mu sjajan uvid u vođenje i razumjevanje vanjske politike. Kroz knjigu “Diplomatija i diplomatska praksa u ranom islamskom periodu”, Istanbuli stavlja naglasak na univerzalnost, mirovne odnose i jednakost naroda i nacija u diplomatskoj praksi tokom ranog islamskog perioda, kao i trajni utjecaj koji je diplomatija imala na međunarodne odnose u savremenom dobu.

Knjiga se može kupiti u Centru BALANS, ulica Safvet-bega Bašagića 38 Sarajevo ili naručiti putem e-maila: [email protected]
CIJENA 15 KM
CIJENA ZA INOSTRANSTVO 10 €

+ poštarina

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top