Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Noć Lejlut-l-kadra obilježena u Zagrebu u prisustvu velikog broja vjernika

Noć Lejlut-l-kadra obilježena u Zagrebu u prisustvu velikog broja vjernika

U zagrebačkoj džamiji večeras je obilježena najsvetija noć mjeseca ramazana Lejlutl-kadr u kojoj je džamiju posjetio velik broj vjernika, javlja Anadolu Agency (AA).

U svom obraćanju vjernicima prije klanjanja namaza zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović istaknuo je u prepunoj džamiji kako je Lejlut-l-kadr noć u kojoj se Allahova dž.š. milost noćas dodatno spušta ne sve koji to iskreno žele.

Zagrebački muftija osvrnuo se na aktualnosti te poručio kako vjernici ne mogu biti zadovoljni kada vide da se u “njihovoj neposrednoj blizini ugrožavaju vjerska prava muslimana”.

“Nismo sretni da se jučer zatvorilo sedam džamija u Austriji i protjerano šezdeset imama. Nismo sretni kada čujemo da neki političari svoju retoriku i karijeru grade na islamofobiji i politici uperenoj protiv islama”, poručio je muftija Hasanović.

Dodao je kako bi ti političari “rado vidjeli muslimane kao radnu snagu, ali ne vole vidjeti muslimane koji klanjaju, koji poste, koji daju zekat”.

Muftija Hasanović je poručio kako se ne smije dopustiti da se svim muslimanima nalijepi etiketa da su svi ekstremisti i teroristi, te kako ne treba dopustiti da se islam, kao uzvišena religija, poistovjećuje sa pojedincem koji radi teror pozivajući se na islam.

“To nisu muslimani, bez obzira koliko se busali u prsa da jesu. Nisu i takvih se odričemo jer čine nesagledivu štetu islamu i muslimanima”, poručio je zagrebački muftija.

U svom je obraćanju muftija Hasanović istaknuo je važnost jačanja Islamske zajednice u Hrvatskoj, te dodao kako su na brojnim svečanim iftarima organiziranim diljem Hrvatske sudjelovali lokalni političari i dužnosnici koji su, kako je rekao, željeli podijeliti radost ramazana sa muslimanima.

Kao i na svaku teraviju i večeras su autobusi zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) besplatno dovozili vjernike muslimane iz prigradskih zagrebačkih naselja.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top