Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Njemačka: Airbnb blokirao stanodavca zbog diskriminacije muslimanke sa hidžabom

Njemačka: Airbnb blokirao stanodavca zbog diskriminacije muslimanke sa hidžabom

Uprava online servisa za iznajmljivanje nekretnina “Airbnb” je u srijedu odlučila blokirati stanodavca po imenu Klaudia nakon što je odbila iznajmiti stan pokrivenoj muslimanki zbog hidžaba rekavši joj da se neće “uklopiti u susjedstvo”.

25-godišnja britanska studentica Nurjahan Saleque odlučila je iznajmiti kuću u Hamburgu (Njemačka) putem online servisa Airbnb. Međutim, poslije podnošenja zahtjeva za iznajmljivanje kuće, dobila je odgovor od vlasnice da joj ne može iznajmiti kuću. Saleque je kontaktirala vlasnicu Klaudiju putem privatne poruke i zatražila obrazloženje zašto je odbijena.

“Žao mi je Nurjahan, ali sam vidjela da nosite maramu pa mislim da se ne bi uklapali u naš komšiluk”, odgovorila je Klaudija. Da bi ublažila situaciju pravdala se da odluka nije lična.

“Moje odbijanje zahtjeva nema nikakve veze sa vašim ličnim osobinama, samo su me komšije zamolile da poštujem njihova opredjeljenja, na šta sam ja pristala. Svi mi moramo da se uklopimo u naše okruženje i ja bih željela da ostanem u dobrim odnosima sa svojim susjedima “, napisala je Klaudija.

 

Suočavajući se sa diskriminacijom, Saleque je kontaktirala Airbnb i pokrenula kampanju na svojoj Facebook stranici kako bi Klaudijin nalog bio uklonjen.

Airbnb je potvrdio Buzzfeed-u da su zabranili tom korisniku pristup toj platformi i uklonili oglas.

“Čim smo upoznati sa ovim užasnim incidentom, uklonili smo tog korisnika sa naše platforme i ponudili gostu punu podršku. Svi Airbnb korisnici moraju poštovati interne propise i svakog gosta tretirati sa poštovanjem i bez predrasuda ili pristrasnosti.” , rekao je portparol Airbnb-a.

Izvor: Daily Sabah

Redakcijski prevod sa engleskog jezika

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top