Vijesti iz svijeta

Nema vremena za igru: 12-godišnja Palestinka brine o petero braće i sestara

Palestinka Emira Ebu Kemmil čiju je majku privela izraelska vojska, iako je i sama dijete mora se brinuti o mlađoj braći i sestrama, među kojima se nalazi i 20-mjesečna beba  Palestinka Emira Ebu Kemmil, čiju je majku privela izraelska vojska, iako 12-godišnja djevojčica, brine o svojoj braći i sestrama, među kojima je i 20-mjesečna beba, javlja Anadolu Agency (AA).

Ona nema vremena da se poput vršnjaka igra. Njenu majku Nesrin Ebu Kemmil je pod optužbom da je fotografisala luku Hayfa, na sjeveru Gaze, privela izraleska vojska. Djevojčica, kao najstarije dijete, mora se brinuti o svoje petero braće i sestara.

“Braća i sestre mi ne pomažu. Sve moram sama raditi. Vrlo sam umorna”, rekla je Emira čiji otac radi zbog čega se ona mora brinuti o kući i porodici.

Kaže da svako jutro rano ustaje, češlja kosu sestara, oblači ih, kuha i pere veš. Da je majka tu, smatra ona, ne bi se toliko umarala.

Posebno joj je teško za vrijeme mjeseca posta muslimana, ramazana.

“Kada postim poslovi me dodatno umaraju. Ponekad ne mogu da ustanem noću i pripremim hranu za sehur. Mama bi ranije spremala posebnu trpezu, a sada je ona vrlo jednostavna, čorba i salata”, rekla je djevojčica koja se prisjetila kako je njena majka za vrijeme svetog mjeseca muslimana posebno ukrašavala kuću.

Naglašavajući kako je teško brinuti se o 20-mjesečnoj bebi, rekla je kako je briga o drugoj braći i sestrama posebno zahtjevna jer oni žele različita jela, a ona im to ne može pružiti.

Emirin otac Hazim Ebu Kemmil (41) rekao je da je njegova supruga porijeklom iz Hayfe, a da su se oni preselili u Gazu. Nesrin svakih šest mjeseci mora vaditi novu dozvolu s kojom može posjećivati porodicu.

“Porodicu je zadnji put posjetila 2014. godine. Prošlog oktobra je išla do graničnog prelaza Erez, kako bi izvadila novu dozvolu. Ali je izraelska vojska privela pod optužbama da je fotografisala luku Hayfa”, pojasnio je Ebu Kemmil koji sa 100 dolara mjesečno pokušava prehraniti porodicu.

Kako kaže veoma se teško brinuti o kući i porodici.

“Kako da živi čovjek s djecom bez žene u kući. Ne mogu da vodim brigu o kući, a zbog malih finansijskih sredstava, ne mogu svaki dan donositi spremljenu hranu”, požalio se Ebu Kemmil.

Nesrin nema nikakve optužnice, a ne dozvoljava joj se posjeta članova porodice.

Ako.ba

Povezani članci

Back to top button