Ekonomija

Para iz Termoelektrane Tuzla u funkciji razvoja plasteničke proizvodnje

Vodena para iz Termoelektrane Tuzla u narednim godinama mogla bi postati bitan segment razvoja plasteničke proizvodnje na području TK. Pokazala je ovo studija “Para iz Termoelektane Tuzla u funkciji razvoja malih i srednjih preduzeća”, koju je uradio Nezavisni biro za razvoj.

Studija mogućnosti korištenja pare iz Termoelektane Tuzla za razvoj malih i srednjih preduzeća u sektoru plasteničke proizvodnje, može postati bitan faktor u razvoju ovog segmenta privrede na području TK. Studija koju je uradio Nezavisni biro za razvoj, pokazala je da se, pravilnim određivnjem broja, odnosno snage parovoda kojim će plastenici biti snabdjeveni toplotnom energijom, ukupna investicija može isplatiti u periodu od pet do sedam godina.

“Pokazalo se da je na ovaj način, čak na osmom kilometru od Termoelektrane isplativo da se gradi parovod i da se napravi plastenička zona i u toj plasteničkoj zoni moguće je da se čak 740 do 1000 radnih mjesta iskreira, da je to investicija od 12 do 25 miliona ovisi jel bliže ili dalje od Termoelektrane”, ističe Enver Sarvan izvršni direktor Nezavisnog biroa za razvoj za rtvslon.ba.

Tokom studije posmatrane su tri zone, dvije na području Tuzle i jedna na području Lukavca, a razmatrane su i tri mogućnosti investiranja. Sve tri mogućnosti pokazale su se isplativim i vrijednim ulaganja.

“Jedna mogućnost je kada je jedan vlasnik i samog parovoda i plastenika, koji se nalazi na toj parceli, što je u ovom slučaju nekih 470. Investicija je isplativa i u drugom slačaju, kada imamo jednog vlasnika parovoda a više vlasnika pojedinačnih plastenika na istoj parceli. Treći slučaj, iako je najskuplji i dalje je isplativ, kada imamo više vlasnika i parovoda i samih plastenika, koji bi u tom slučaju morali biti organizovani kroz jednu marketinšku grupu”, ističe Majda Mujanović Babić članica ekspertnog tima.

Studija predstavlja dokument koji će se moći predočiti domaćim i stranim investitorima, a resorno ministrastvo i Vlada TK učiniti će sve da ga učnine dostupnim.

“Interesovanje postoji kada je u pitanju proizvodnja hrane na području TK i u inostranstvu i kod domaćih investitora i ono što ćemo u narednom periodu svakako učiniti jeste formiranje partnerstva, odnosno zajedničku realizaciju ovakog jednog projekta”, poručuje Nermin Hodžić ministar razvoja i poduzetništva TK.

Obzirom da je studija obuhvatila područje Tuzle i Lukavca, partneri će se upravo tražiti u ovim lokalnim zajednicama, a nije isključena mogućnost traženja partnera i na području općine Žvinice, obzirom da je studija provedena na daljini osam kilometara od Termoelektarne.

akta.ba

Povezani članci

Back to top button