Vijesti iz svijeta

Mijanmar: Cavusoglu na iftaru sa 4.000 Rohingyi, najugroženije nacionalne manjine u svijetu

Tokom zvanične posjete Mijanmaru, turski ministar vanjskih poslova Cavusoglu posjetio je i muslimansku četvrt u arakanskom gradu Sittwe i bio pokrovitelj zajedničkog iftara na kojem se ispred džamije okupilo više od 4.000 arakanskih muslimana  Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu boravi u zvaničnoj posjeti MIjanmaru, a tom prilikom je u Arakanu prisustvovao iftaru, zajedno sa više od 4.000 pripadnika ugrožene muslimanske manjine Rohingya, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanaka sa najvišim mijanmarskim zvaničnicima u Najpyidawu, Cavusoglu je avionom stigao u Sittwe, glavni grad mijanmarske pokrajine Arakan u kojoj žive Rohingye.

Cavusoglu je u Arakan stigao u pratnji mijanmarskog ministra za granice generala Ye Aunga, a na aerodromu u gradu Sittwe dočekao ih je pokrajinski premijer Arakana Nyi Pu.

Nakon susreta sa pokrajinskim premijerom Nyijem, Cavusoglu je izjavio da Turska nikada nije zaboravila svoju braću u Arakanu i da oni to osjećaju, ali i vide na primjerima humanitarne i druge pomoći.

Cavusoglu je potom stigao u jedinu muslimansku četvrt Auna Minglar, koja je jedina preživjela muslimanska četvrt nakon napada koje su budističke grupe izvele na muslimane tokom 2012. godine.

„Turska će nastaviti podržavati proces razvoja Mijanmara, bez pravljenja razlike na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Vas, našu muslimansku braću nikada nećemo ostaviti same, a uvjereni smo da ćete moći u miru i skladu živjeti sa budistima“, poručio je Cavusoglu okupljenim mještanima.

Turski ministar Cavusoglu bio je i pokrovitelj zajedničkog iftara na kojem se ispred džamije okupilo više od 4.000 arakanskih muslimana.

Pored Cavusoglua, sa 4.000 arakanskim muslimana iftarili su i turski ambasador u Mijanmaru Murat Yavuz Ates, te koordinator Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) u Arakanu Abdulahad Kokdagi.

Upravo je TIKA organizirala i podjelu paketa humanitarne pomoći koja je sinoć podijeljena mještanima siromašne četvrti, uključujući i pakete za 500 budističkih porodica.

Mijanmar je država Južne Azije gdje većinu od ukupno 56 miliona stanovnika čine budisti, dok muslimani sa 2,5 miliona čine manje od pet posto populacije. Najviše muslimana naseljava pokrajinu Arakan.

Rohingya muslimani u Mijanmaru predstavljaju apartridnu manjinu, bez osnovnih prava. Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu.

Ugnjetavanje Rohingyi u MIjanmaru, ranije Burmi, traje decenijama, a posljednji veliki val budističkih napada desio se prije četiri godine.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button